lauantaina, joulukuuta 23, 2006

Joulurauhaa!

Nyt on aika rauhoittua joulun viettoon. Eilen sain hyvissä ajoin joulusiivouksen viimeisteltyä ja iltapäivästä lähtien oli kiva vastaanottaa ystäviä ja sukulaisia, jotka poikkesivat glögeille. Illalla vielä poltimme ystävättärien kanssa kynttilöitä ja nautiskelimme ihanista juustoista.

Tänään tein aamupäivällä pitkän kävelylenkin ja ihailin paitsi auringonpaistetta niin myös ihmisten jouluvalovirityksiä. Kävin myös kaupassa ostamassa kaikki mahdolliset naistenlehdet ja niitä sitten kera suklaan saan lueskella seuraavien päivien aikana. Joutenolo on mielestäni joulun parasta antia!

Tänä iltana on vielä edessä ns. joululahjavalvojaiset. Olemme miehen kanssa ottaneet tavaksi kuunnella aatonaattona radiosta jouluisia ohjelmia ja samalla paketoida lahjoja glögilasien kera. Huomenna siirrymme illansuussa jouluaterialle vanhempieni luokse, johon myös toivon mukaan pukki löytää tiensä.

Nyt toivotan kaikille oikein leppoisaa ja rauhallista joulua! Laitan tämän läppärin nyt kiinni, kassiin ja kassin komeroon. Palaan asiaan joulun jälkeen, viimeistään kuitenkin ensi vuonna.

torstaina, joulukuuta 21, 2006

Venyvä viitostie

Nyt se on sitten päätetty. Valtion ensi vuoden budjetti nimittäin. Viitostie ei tälläkään kertaa saanut senttiäkään. Harmittava juttu monessakin mielessä. Etelä-savolaiset kuusi kansanedustajaa ovat varmasti tehneet parhaansa, mutta se ei nyt vaan riitä.

Vähäväkisen maakunnan vähien kansanedustajien on ymmärrettävä ja jaksettava verkostoitua muiden maakuntien edustajien kanssa ja entistä enemmän saatava muitten tukea aluettamme koskeville hankkeille. Kuuden edustajan painoarvo on yksinään aivan liian vähäinen, jotta asioita saataisiin omin voimin vietyä eteenpäin. Tästä on tälläkin vaalikaudella harmittavan monta esimerkkiä.

Viitostien parantaminen siis venyy hamaan tulevaisuuteen. Asia on kuitenkin sellainen, jota on syytä pitää joka foorumilla ja kaikissa yhteyksissä esillä, jotta rahoitus jonakin vuonna osuisi kohdalle. Jäämme seuraamaan tilannetta.

keskiviikkona, joulukuuta 20, 2006

Jouluvalmisteluissa

Eilen oli teknisen lautakunnan kokous. Mielenkiintoisin aihe kokouksessa oli selvitys Karkialammen varuskunta-alueen tulevasta käytöstä. Katsaus oli toki hyvin yleisluontoinen ja täsmentyy matkan varrella. Alueelle on hyvät mahdollisuudet tehdä vaikka mitä. Itse haluaisin, että liikuntapuolta pidettäisiin aktiivisesti mukana suunnitelmissa, onhan Kalevankankaan ulkoilu- ja liikunta-alue ihan Karkialammen naapurissa.

Apulaiskaupunginjohtaja Eero Kaitainen oli mukana kokouksessa. Hänen kiitoksiinsa lautakunnan puheenjohtajalle Pertti Oksalle (kok.) oli kaikkien helppo yhtyä. Pera on hoitanut tehtävää hyvin ja lautakunnassa vallitsee hyvä yhteistyön henki. Lautakunnan jäsenet ovat kaikki sitoutuneita ja motivoituneita tähän omaan sektoriinsa. Tässä lautakunnassa on mukava olla.

Muutoin olen saanut selitellä ihmisille sitä, kuinka vielä joulunalusviikolla pidetään niin paljon kokouksia. Itse en olisi asiaa (6 vuoden jälkeenkään) ymmärtänytkään, mutta hallituskaverini Marjukka Tikka (kok.) puki teorian sanoiksi. Nimittäin suurin osa heistä, jotka kokousten ajankohdasta päättävät, ovat miehiä ja miehet tunnetusti hieman vierastavat jouluvalmistelujen tekoa eli heille passaa vallan mainiosti istua jouluviikolla pitkissä kokouksissa ! Minusta tämä Marjukan sanoiksi pukema ajatus voi hyvinkin pitää paikkansa eikä sitä monikaan mies maanantaina kaupunginhallituksessakaan kiistänyt.

Oma joulusiivoukseni on nyt viimeistä silausta vailla, huomenna jatkan vielä urakoimista ennen Etelä-Savon koulutuksen kuntayhtymän kokousta. Olen siinä onnellisessa asemassa, että hyväkuntoinen ja reipas äitini on innokas siivooja ja mielellään auttaa minuakin huushollin putsauksessa, niin tänäänkin.

Äsken olimme virittäytymässä joulun tunnelmiin Mikkelin tuomiokirkossa Päämajakoulun ja Rouhialan koulun joulujuhlassa. Kirkko olikin täynnä ja me ekaluokkalaisten esiintyjien vanhemmat olimme haljeta ylpeydestä. Huomenna alkaa lapsilla kaivattu joululoma ja joulupukin odottaminen. Voi vielä moneen kertaan tulla aika pitkäksi...

tiistaina, joulukuuta 19, 2006

Opetuspalvelua

Eilisessä kaupunginhallituksen kokouksessa oli tarkoitus antaa lupa seudullisen opetuspalvelukeskuksen jatkovalmisteluille. Asiasta kuultiin hyvät alustukset (Virpi Siekkinen ja Heikki Hirvonen), mutta siitä huolimatta kokoomus halusi asian jättää pöydälle. Myös meidän ryhmässä jotkut olivat sitä mieltä, että asiaa täytyy vielä selvittää ja siitä halutaan keskustella koko valtuustoryhmän kesken.

Tätä hanketta on valmisteltu nyt pari vuotta ja se on aidosti esimerkkitapaus siitä, kuinka valmisteluun on hyvin otettu sekä asianosaiset että luottamushenkilöt mukaan. Tilaisuuksia eri kohderyhmille on järjestetty useita ja läsnäolleitten näkökantoja on myös otettu valmistelussa huomioon.

On selvää, että uusi asia herättää ihmetystä ja kenties epäluuloakin, mutta olisi suotavaa, että siinä vaiheessa kun päätöksiä tehdään, niin niitä tehtäisiin oikeiden tietojen pohjalta eikä harhaluulojen vallassa. Tästä asiasta on ollut tarjolla oikeatakin tietoa, mutta joskus vaan tuntuu siltä kuin mieluummin haluttaisi ainoastaan olla jarrumiehinä ja lietsoa epäluuloa ja hämmenystä muihinkin.

Itse olisin ollut valmis eilen antamaan luvan hankkeen jatkovalmistelulle. Vasta jatkovalmistelun jälkeen voimme saada selville tiettyjä asioita, joiden arvioiminen vaikuttaa sitten lopullisen päätöksen tekemiseen. Jokainen kunta tekee päätöksen liittymisestä itse ja myös liittymisen jälkeen jokainen kunta edelleenkin päättää itse (myös) koulusektoriin liittyvistä asioista. Puheet siitä, että joku toinen kunta maksaisi toisten kuntien opetustoimen menot ovat turhia.

Ainoastaan tekemällä asioita yhdessä (seudulllisesti) voimme turvata oppilaillemme tasokkaat opetuspalvelut ja opettajille töitä omalla seudulla myös tulevaisuudessa. Näiden rakenteellisten muutosten aika on nyt. Saman on havainnut myös opettajien ammattiyhdistys, joka lausunnossaan kehotti kaupunkia lähtemään mukaan seuraavaan vaiheeseen. Asioiden pitkittyessä niillä on usein taipumus mutkistua. Toivon, että tässä tapauksessa ei niin kävisi.

maanantaina, joulukuuta 18, 2006

"No onkos tullut kesä..."

Eilen vietimme isolla joukolla yhteislaulutilaisuutta Mikkelin työväentalolla. Kesken jouluvalmistelujen malttoi joululauluja laulamaan tulla lähes 150 ihmistä ja sali oli melkein täynnä. Muusikko (kaupunginvaltuutettu sd.) Jukka Pöntinen laulatti porukoita ammattimaisin ottein. Yllätysohjelmanumeron esitti poikani Onni (7 v.), joka halusi mennä lavalle laulamaan otsikossa mainitun laulun. Esitys meni hienosti, vaikkakin totesin, että poika on perinyt laulunlahjansa minulta... Aplodit olivat kuitenkin valtaisat ja Onni tyytyväinen.

Nyt alkaa noin kymmenen hengen aktiivisin taustajoukkoni valmistautua ansaittuun joulutaukoon ja kukin voi keskittyä oman joulunsa valmisteluun. Sovimme eilen, että huilaamme ja ulkoilemme ja keräämme voimia jaksaaksemme tammikuussa taas järjestellä tapahtumia. Ilman tätä porukkaa ei mistään tulisi mitään!

Muutoin tämä viikko on vielä varsin vauhdikas. Tänään aamulla kokoontuu seutuvaliokunta ja iltapäivällä vuoden viimeinen kaupunginhallitus. Molemmissa on pitkät esityslistat, joten illalla taas tietää kokouksissa istuneensa. Yritän kokousten välissä päivällä käydä vähän joululahjaostoksilla ja kenties saada muitakin hyödyllisiä asioita hoidettua.

torstaina, joulukuuta 14, 2006

Pipareita ja palavereja

Kovasti tuntuu olevan nyt kiirettä muillakin kuin joulutontuilla. Lukukauden viimeiset päivät ovat käsillä ja monenlaista puuhaa riittää silläkin sektorilla. Kotona ovat työllistäneet piparin ja torttujen paistot sekä lahjojen miettiminen läheisille. Yhden hyvän hoksasin äsken uutisista; Erkki Tuomiojalle myönnettiin vuoden Tieto-Finlandia -palkinto ja sen käyn huomenna hakemassa pukinkonttiin.

Kokousrintamalla ovat myös vuoden viimeiset asiat käsillä ja melkein jokainen kokoonpano istuu vielä ennen joulua alas. Tänään oli Etelä-Savon koulutuskuntayhtymän yhtymäkokous, jossa koolla olivat edustajat kaikista jäsenkunnista. Kovasti tuntuivat olevan tyytyväisiä kuntayhtymän talousnäkymiin ja se tietenkin on hyvä asia.

Mielenkiintoisen avauksen esittivät edustajat Mäntyharjulta. Asia sinänsä ei ole uusi, mutta varmastikin perusteellisen pohdinnan arvoinen. Asiaan tullaan palaamaan hallituksen kokouksessa myöhemmin.

Kokouksen jälkeen sain tilaisuuden esittää Mastin tämänhetkiselle rehtorille huolestuneen kysymyksen siitä, kuinka koulussa pystytään ottamaan huomioon erilaisista oppimisvaikeuksista kärsivät opiskelijat. Paljon puhutaan pudokkaista ja syrjäytyvistä, mutta onko koulussa resursseja ja keinoja antaa näille (esim. luki-kirjoitushäiriöisille) sellaista tukea opinnoista selviytymiseksi, mitä he ovat perusopetuksessa saaneet ja mitä he yhä tarvitsisivat. Vs. rehtori Martti Ijäs lupasi asiaa selvittää ja siihenkin palataan myöhemmin.

Nyt on vielä aloitettava joulukorttien kirjoittamisurakka. Aina yhtä hyvissä ajoin siis. Kortteja on niin mukava saada, että itsekin niitä useamman kymmenen joka joulu maailmalle laitan. Siinä mielessä maailma toki on muuttunut, että muistamisia jouluaattona tulee tekstiviestien muodossa solkenaan, mutta eivätpä ne vielä perinteistä korttia ole syrjäyttäneet, onneksi.

tiistaina, joulukuuta 12, 2006

Valoa näkyvissä

Taidan sittenkin selvitä. Olen ollut viime viikosta lähtien vähän sairaana ja siksi pois pelistä. Eilen alkoi tuntua siltä, että elämä taas voittaa! Onkin ollut hauska huomata, kuinka monet ovat ihmetelleet sitä, mihin olen blogeissani kadonnut. Nyt yritän pysyä toimintakykyisenä ja kirjoitella tännekin aina muutaman kerran viikossa.

Eilen oli koolla Hirvesalmen, Ristiinan ja Mikkelin hallitukset. Tarkoitus oli linjata sitä, kuinka nämä kolme kuntaa lähtevät tekemään kunta- ja palvelurakenneselvityksiä. Aivan yksituumaisilta eivät puheenvuorot kuulostaneet; itselle jäi tunne, että toiset puhuivat aidasta ja toiset aidanseipäistä. Huomasin vaan miettiväni sitä, MISTÄHÄN IHMEESTÄ epäluuloisuus toisia kohtaan oikein johtuu ja olisiko sille jotakin tehtävissä...? Lopputulokseksi kuitenkin tuli, että hallitusten puheenjohtajistot jatkavat mietintöjään yhdessä ja koettavat saada asiaa vietyä eteenpäin.

Muutoin en oikein pidä siitä tavasta, joka on meilläkin tällä hallituskaudella yleistynyt. Yhä useampi asia käsitellään puheenjohtajiston kesken. Toki on järkevää ja joskus toimivaakin miettiä asioita pienemmällä porukalla, mutta silloin kun päätöstä joutuu kuitenkin tekemään koko kaupunginhallitus, pitäisi kaikilla olla se sama tieto päätöksenteon ja prosessien etenemisen vaiheista. Liian usein tuntuu siltä, kuin tieto ei aivan kaikille hallituksen jäsenille näistä puheenjohtajiston palavereista välittyisi samalla tavalla. Eiliseen neuvotteluun oli poikkeuksellisesti kutsuttu koko kaupunginhallitus.

Eilen oli myös kaupunginvaltuuston talousarviokokous. Ensimmäistä kertaa kokeilimme sitä, että maratonkokous aloitettiin jo päivällä. Aikaisemmin pitkät kokoukset ovat venyneet iltamyöhään eikä ihmisten vireystaso enää työpäivän jälkeen iltakymmeneltä ole ollut kummoinen. Eilinen kokous sujui tehokkaasti ja oli ohi jo 18 maissa. Vireystaso ainakin pysyi kokoussalissa korkealla, siitä pitivät huolen sählääminen joissakin ponsikuvioissa.

Itse olin kaupunginhallituksen jäsenenä tyytyväinen siitä, että meidän moneen kertaan läpi käymä budjetti sai nyt myös valtuuston siunauksen. Toki mieltä lämmitti myös jo perinteiseksi käynyt kukkapaketti, jonka antaja on kyllä tiedossa, mutta perusteita ei ehkä näin julkisesti voi kertoa. Sininen hyasintti muistuttaa nyt keittiössämme siitä, että asioista voidaan olla eri mieltä, mutta silti kunnioitamme toistemme näkemyksiä ja voimme olla kavereita.

maanantaina, joulukuuta 04, 2006

Vihreitä kuulia ja ajatuksia

Lauantain glögitilaisuus torilla oli menestys! Ihmisiä kävi paikalla älyttömästi ja loistava sää teki päivästä upean. Kävimme keskusteluja pienistä ja isoista asioista. Jälleen kerran huomasin, kuinka mukavia nämä vapaamuotoiset toritilaisuudet ovat.

Iltapäivällä oli Otavan työväenyhdistyksen järjestämät pikkujoulut, johon varustauduimme Onnin kanssa pieni paketti mukanamme. Puuron ja muutaman joululaulun jälkeen pukki vihdoin tulikin ja lapset kihisivät jännityksestä. Loppuillan nautiskelimmekin kotona kynttilöitä poltellen ja Vihreitä kuulia syöden. Sunnuntaina piipahdimme joulukadun avajaisissa Juvalla. Harmi vaan, vettä tuli taivaan täydeltä.

Eilen tuli valtakunnan Vihreiltä mielenkiintoinen avaus. He ovat valmiit julkistamaan esityksensä ns. perustulosta. Tämän päivän Hesarissa asiasta kerrottiin enemmän ja minusta siinä kuviossa vaikuttaa olevan järkeä. Toki myös Vihreät myöntävät, että uudistus vie aikaa ja on syytä toteuttaa porrastaen. Toivon, että tätä pitkään puheena ollutta ajatusta selvitettäisiin perusteellisesti, eikä ammuttaisi muista puolueista heti alas.

Ensimmäisenä vaiheena olisi verotuksen muuttaminen siten, että alle 1000 euron kuukausiansioista ei tarvitsisi veroja maksaa. Tämä olisi mielestäni järkevää ja parantaisi monen väestöryhmän tilannetta. Uudistuksesta hyötyisivät niin pieneläkeläiset, työttömät, lapsiperheet, opiskelijat kuin muutkin pienituloiset. Mielenkiinnolla odotan, kuinka tähän esitykseen tullaan suhtautumaan.

Olen näet huomannut, että muillakin puolueilla saattaa joskus olla hyviä ajatuksia ja niihin pitäisi suhtautua rakentavalla tavalla eikä olla kateellisia ja mustasukkaisia. Liian monta kertaa hyviä ideoita vastustetaan ainoastaan siksi, että sen on esittänyt joku muu kuin oma puolue. Yhteistyö yli puoluerajojen ja yli kuntarajojen on kuitenkin ainut keino saada asioita vietyä eteenpäin.

lauantaina, joulukuuta 02, 2006

Mietteitä mäntyharjulaisittain

Eilen olimme Mäntyharjun torilla. Joulun avajaisissa siellä oli paikalla satoja ihmisiä. Tunnelma oli hyvä ja iloinen joulumieli selvästi tuloillaan. Ihmiset halusivat kuitenkin puhua myös hieman vakavampia asioita.

Eniten paikkakuntalaisia tuntui mietityttävän liikenteeseen liittyvät kuviot. Jahkailu viitostien rakentamisen kanssa kuumentaa tunteita molemmin puolin nykyistä tietä. Epätietoisuus rakentamisen aloittamisen ajankohdasta on harmittavaa myös tien vierustalla asuvien kannalta. He eivät vieläkään tiedä, mistä kohdasta lopullinen linjaus tulee menemään ja oman tontin rakentamisen kannalta asia on hankala. Näiden yksittäistenkin ihmisten huoli ja mielipiteet tulisi ymmärtää ja ottaa huomioon.

Mäntyharjun ja koko maakunnan asukkaiden kannalta on ikävää, että päätöstä rahoituksesta ei sittenkään ensi vuodelle saatu. Asiassa ei kuitenkaan pidä antaa periksi, vaan vääntö ensi vuoden budjettia varten on aloitettava saman tien. Syksyllä on jo taas liian myöhäistä.

Toinen liikenteeseen liittyvä kysymys, mikä mäntyharjulaisia eilen puhututti, on kenties vieläkin kauempana tulevaisuudessa oleva kanavahanke. Kanavan rakentaminen Mäntyharjun kautta Kymijoelle, ja siitä rannikon satamiin kulkeva reitti, avaisi uudet mahdollisuudet tavaraliikenteen kuljettamiseksi maailmalle ja tietenkin päinvastoin.

Asia on jollakin tavalla ollut liikenneministeriössä vireillä ja eduskunnassakin siitä on puhuttu jo vuosia, mutta hankkeen mittavuuden (kalleuden) takia siitä ei oikein ole päästy puusta pitkälle. Minua ajatus viehättää monestakin syystä.

Siirtämällä raskasta kuljetusta vetten päälle saataisiin kevennettyä maantieliikennettä, jolloin liikenneturvallisuus meille pikkkuautoilijoille paranisi. Isojen teiden kunnossapidon tarve olisi jatkossa vähäisempää, jolloin tierahoja riittäisi paremmin ns. paikallisteille ja se taas helpottaisi monen etelä-savolaisen elämää. Kanavan rakentaminen olisi vuosien urakka, joka toisi alueelle työpaikkoja ja valmistuttuaan loisi paremmat mahdollisuudet yritysten sijoittua tänne logistisesti suotuisalle seudulle.

Tämä on yksi niitä hankkeita, joita täytyy pitää vireillä ja lobbausta sen puolesta tehtävä jatkuvasti, mikäli meinataan siinä koskaan edistyä. Saimaan-kanavan vuokrasopimuksen päättyminen on edessämme nopeammin kuin ymmärrämmekään ja sitä ennen tulisi jotakin tapahtua.

Kohta tapahtuu Mikkelin torilla, nimittäin siellä on tänään perinteiset joulumarkkinat. Entiseen tapaan tori on varmastikin täynnä myyntikojuja ja ihmisiä kiertelee haistelemassa joulun tunnelmia. Omalla kojullani tarjoamme edellisten vuosien malliin kuumaa glögiä jouluostosten lomassa kierteleville asiakkaille. Tervetuloa kello 9.00-13.00 välisenä aikana!