torstaina, toukokuuta 31, 2007

Sadepisara

Eilinen vierailu Smolnaan asuntoministeri Vapaavuoren vieraana oli oikein onnistunut ja antoisa. Saimme kuulla hänen vastuualueeseensa kuuluvista asioista ja meillä oli mahdollisuus myös esittää kysymyksiä hänelle ja paikalla olleille virkamiehille.

Päivällä tein töitä työhuoneessani ja sainkin mukavasti kaikenlaista aikaiseksi. Kello 15 alkoi täysistunto, jossa jatkettiin kehysten ruotimista. Puheenvuoroja oli edelleen varattu paljon, oma vuoroni puhua oli joskus 17 maissa. Lyhyessä puheenvuorossani otin kantaa nykyisessä hallituksessa olevien puolueiden katteettomiin vaalilupauksien koskien Viitostien perusparantamista.

Illalla lähdimme naisten kanssa Hartwall-areenalle katsomaan maailmallakin suosittua Mamma Mia- musikaalia. Show pohjautui Abban menestysbiiseihin ja olikin tosi hyvä. Tuli paljon muistoja mieleen 1970-luvun lopulta, kun Abba oli oikein vauhdissaan ja itse pikkutyttönä sitä kovasti kuuntelin ja ihailin.

Tänä aamuna ympäristövaliokunta sai vieraakseen kiinalaisen delegaation. Tulkkien välisessä tunnin mittaisessa tapaamisessa vieraat selostivat ympäristönsuojeluun, ilmastonmuutosongelmiin sekä globalisaatioon yleensäkin liittyviä kysymyksiä. Mielenkiintoisia asioita kaiken kaikkiaan.

Tänä päivänä joudun jättämään ryhmäkokouksen ja täysistunnon väliin. Harmi sinänsä. Olen pyrkinyt osallistumaan jokaiseen ryhmäkokoukseen sekä täysistuntoon. Kaksi kertaa olen joutunut tähän mennessä olemaan salista poissa päällekkäisten välttämättömien asioiden vuoksi. Nyt tulee siis kolmas, mutta syykin on perusteltu: ainokainen lapseni viettää tänään ensimmäistä koulun kevätjuhlaa ja esiintyy siellä SADEPISARANA! Hänen ainoana äitinään en voi jättää tilaisuutta näkemättä ja kokematta.

Takaisin Helsinkiin tulen joko tänä iltana tai aamulla anivarhain. Huomenna alkaa työt jo 8.30, joten todellinen pikavisiitti nyt siis tiedossa.

tiistaina, toukokuuta 29, 2007

Hikinen päivä

Lauantai-iltana olin osallisena monikulttuurikeskus Mimosan järjestämässä paneelikeskustelussa. Aiheena oli ilmastonmuuutos. Saimme aikaiseksi hyvän ja vilkkaan keskustelun, vaikka yleisöä sisään olisi mahtunut enemmänkin.

Maanantai olikin aikataulutettu varsin napakasti. Aamulla kokous Mikkelissä ja sen jälkeen maakuntaradion haastattelu, josta (parkkisakon kera) kiihdytin Juvalle kuuntelemaan sitä, mitä sosiaalipuolella ollaan saatu aikaan kuntien ja järjestöjen välisellä yhteistyöllä erityisesti lasten näkökulmasta katsottuna.

Iltapäivällä Mikkelin kaupunginhallitus ja sen jälkeen kaupunginvaltuuston seminaari. Seminaarissa saimme kuulla madonlukuja taloudesta sekä uuden sosiaali- ja terveystoimenjohtajan katsauksen oman toimialansa asioihin. Keskustan kehittämistä ja toriparkin suunnitelmia saimme myös jälleen katsastaa.

Tuntuu vaan pelottavalta se, kuinka paljon odotuksia meillä luottamushenkilöillä on nyt uutta sos.terveysjohtajaa ja talousjohtajaa kohtaan. Pitäisi kuitenkin muistaa, että me olemme se porukka, jonka pitäisi pystyä vaikeitakin päätöksiä tekemään.

Hyvätkin virkamiehet pystyvät ainoastaan tuomaan meille esityksiä ja meidän tulisi antaa tuki heidän valmistelulleen osoittamalla olevamme päätöksillämme heidän kanssaan samoissa talkoissa. Se ei aina ole helppoa.

Tänään olen ollut aamuvarhaisesta lähtien liikenteessä; aamujunalla tänne ja koko päivä touhua täynnä. Täysistunto alkoi kello 14 ja olikin monta tuntia täyttä menoa. Puheenvuorojen nappaaminen nopeatahtisessa keskustelussa ei ole aivan helppoa, tuntuu välillä siltä, että takarivin taavit eivät puheenvuoropyyntöineen puhemiehen korokkeelle asti näy.

Pääasia, että keskustelu kaiken kaikkiaan oli vilkasta ja meillekin maakunnallisesti tärkeää Viitostie-hanketta päästiin sivuamaan. Tuntuu vaan olevan niin loppuun asti mietitty senkin kohtalo hallituksen suunnassa, että epäilykset sen aloittamisen nopeuttamiseksi vain voimistuvat.

Lämpötila täällä Helsingissä on ollut aamusta asti tosi korkea. Pari kertaa päivän aikana olen siirtynyt työhuoneen ja vanhan talon väliä ulkokautta ja omituisen trooppiselta ilmantila on tuntunut. Nyt keräilen vielä vähän kamoja ja lähden laahustamaan kohti majapaikkaa. Aamulla taas ennen kahdeksaa tänne ja yhdeksäksi valiokuntamme on kutsuttu vierailulle Smolnaan, asuntoministeri Vapaavuoren vieraaksi.

perjantaina, toukokuuta 25, 2007

Kylmää kyytiä hallitukselta

Hallituksen julkistamat kehyspäätökset kolahtivat tajuntaan eilen oikein toden teolla. Kehyksissä tehtiin linjaukset, joilla rahaa tullaan tällä vaalikaudella jakamaan. Jaettavaa tuntuu lupauksista päätellen olevan runsaasti, mutta kummallisia ratkaisuja ja perusteluita vielä enemmän.

Ikuisena realistina/pessimistinä en kovin paljon yllättynyt siitä, että Lusi-Mikkelin perusparannusta jälleen siirretään. Niin monta kertaa asiaa on luvattu ja hetken päästä jälleen peruttu, että en ole tähänkään asti sen rakentamista pitänyt mitenkään todennäköisenä. Harmittava juttu kaiken kaikkiaan.

Asian venyttäminen ja lykkääminen kuvastaa vaan sitä, kuinka vähäpätöisenä ja mitättömänä meidän maakunnan ykköshanketta muualla Suomessa pidetään. Vieläkään ei ymmärretä sitä, kuinka monitahoinen ja moneen asiaan vaikuttava Viitostien perusparannus meille on. Asian puolesta on vielä jatkettava taistelua.

Tosi märkä rätti kasvoille hallituksen suunnasta läjähti lasten päivähoidon nollamaksuluokan poistosta. Ideana on siis se, että tähän asti kunta on voinut vapauttaa pienituloiset perheet päivähoitomaksusta kokonaan. Nyt tekemällään linjauksella hallitus poistaa tämän mahdollisuuden. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pienituloisilla (yksinhuoltajilla, opiskelijoilla, pätkätyöläisillä ) ei ole varaa viedä lastaan päivähoitoon. Tämä ei voi olla tasa-arvoisen ja nykyaikaisen yhteiskunnan tapa toimia.

Äsken olimme tapaamassa mikkeliläisiä lukiolaisia Pikkuparlamentin edustalla. Valtakunnallinen massaglobbaus-tapahtuma oli saanut paljon aktiivisia nuoria liikkeelle. Jokaiselle maakunnalle oli varattu oma koju, johon kansanedustajat oli kutsuttu. Yhteiskoulun nuorissa oli mukana entisiä oppilaitani ja olikin hauska nähdä, kuinka järkeviä nuoria heistäkin oli tullut. Kehitysapukysymykset ja globalisaatio tuntuvat olevan tämän päivän nuorille arkisia asioita ja he puhuvat näistä hyvin asiantuntevasti ja luontevasti.

Kello 13 alkaa täysistunto, jonka jälkeen lähden nopeasti Mikkelin junaan. Illansuussa me naisedustajat olemme kutsuttuina Etelä-Savon taidetoimikunnan vieraiksi ja luvassa on varmasti hyvä ja keskusteleva ilta. Onnille lupasin olla viimeistään kello 19 kotona ja se lupaus on pidettävä.

torstaina, toukokuuta 24, 2007

Uusi alku

Nyt on kotisivuja vähän uusittu ja on aika käynnistää tämän bloginkin pitäminen oikein toden teolla. Aikaa edellisestä kirjoituksesta on vierähtänyt, mutta nyt homma jatkuu niinkuin ennenkin. Paljon onkin tullut kyselyitä siitä, miksen ole kirjoittanut mitään, mutta nämä tekniset uudistukset ja tämä päivittäinen kiire on ollut varsin merkittävänä hidastavana tekijänä.

Tilanne arkielämässä on nyt asettumassa uomiinsa. Viikottainen "lukujärjestys" on hahmottunut ja toistuu varsin samankaltaisena viikosta toiseen. Oma valiokuntani (ympäristövaliokunta) kokoontuu pääsääntöisesti neljänä päivänä viikossa (ti, ke,to, pe) aina aamuisin ja hallintovaliokunta (jossa olen siis varajäsenenä) samoina päivinä iltapäivisin.

Täysistunnot ovat myös neljänä päivänä viikossa ja aina torstaisin on oman ryhmämme kokous klo 14-16 välisenä aikana. Näiden vakiokokousten lisäksi päivät kuluvat erilaisissa maakunnan kansanedustajien yhteisissä tilaisuuksissa tai eri järjestäjien järjestämissä luento- tai seminaaritilaisuuksissa. Iltaisin on vielä mahdollista osallistua eri etujärjestöjen tms. ns lobbaustilaisuuksiin, joissa saa kuulla hyödyllistä tietoa asioista juuri järjestäjän näkökulmasta.

Päivät kuluvat siis vauhdilla ja olenkin ottanut tavaksi tulla aikaisin aamulla työhuoneeseen, jotta ehdin rauhassa ennen kokouksia hoitaa sähköpostit ja lukea lehdet. Iltaisin kokousten jälkeen "huilaan" huoneesssani ja lueskelen valmistelussa olevien asioiden taustamateriaaleja.

Maanantaipäivät ovat matalalentoa maakunnassa. Joka maanantai on ahdettu täyteen erilaisia tilaisuuksia ja tapaamisia Mikkelissä tai muualla maakunnassa. Nämä ovat kaikki olleet hyödyllisiä ja välttämättömiä, jotta pysymme ajan tasalla siinä, mitä omalla alueella tapahtuu.

Viikonloppu alkaa perjantaina 17.42, kun juna saapuu Mikkeliin. Monasti olen sopinut vielä perjantai-illalle jonkun lyhyen tapaamisen, mutta joko lauantain tai sunnuntain pyhitän kokonaan perheelle. Kesän alkaessa erilaiset tapahtumat täyttävät myös viikonloput, mutta erilaisten ihmisten tapaaminen ns. vapaamuotoisesti on pelkästään mukavaa.

Tänään vastaanotamme klo 12.30 vieraita maakunnasta, jonka jälkeen osallistun erääseen "Lasten puolesta"- tilaisuuteen täällä eduskuntatalossa. Sen jälkeen on oman ryhmäkokouksemme vuoro, joka kestää aina täysistunnon alkuun (klo 16.00) asti. Illalla on meidät oppositiopuolueiden eduskuntaryhmät kutsuttu vierailulle tasavallan presidentin luokse, joten mieleenpainuvia hetkiä on siis tiedossa tänäkin iltana.