keskiviikkona, heinäkuuta 02, 2008

Pohjoinen kaupunginosa

Reilut vuosi sitten Mikkelin kaupunki sai uuden kaupunginosan, Haukivuoren. Monien vaiheiden jälkeen, pieni naapurikunta Haukivuori katsoi järkeväksi hakeutua kuntaliitoksella osaksi kaupunkia.

Syyt kuntaliitokseen olivat luonnollisesti taloudelliset. Neuvottelujen kuluessa osapuolet varmentelivat toinen toisiltaan sitä, kuinka haukivuorelaisista pidetään jatkossa tasapuolisesti huolta. Vastustajat molemmissa kunnissa olivat tästä huolissaan.

Käytäntö on osoittautunut vähän toiseksi. Vaikean yhdistymispäätöksen jälkeen ovat haukivuorelaiset joutuneet toistuvasti peräänkuuluttamaan oman alueensa kehittämisen perään. Ns. yhdistymisavustukset ja kehittämishankkeet eivät ole ihan kohdanneet.

Mikkelin kaupungilla on kokemuksia kuntien yhdistymisistä aikaisemminkin. Vuonna 2000 aloitti uusi uljas Mikkeli, jonka talous on siitä lähtien kulkenut alati jyrkkenevää alamäkeä. Puheet siitä, että ainoastaan tietyn suuruisilla kunnilla olisi mahdollisuus selviytyä, ovat puppua.

Kaupunkilaiset ovat tämän huomanneet ja tulevat huomaamaan vielä entistä paremmin seuraavien vuosien aikana. Naapurikuntien yhteistyön syventäminen ja vähäisten voimien yhdistäminen on teennäisiä kuntaliitoksia järkevämpää. Haukivuorelaisten tuntemukset ja kokemukset ovat omiaan heikentämään muiden kuntien yhteistyöhalukkuutta Mikkelin kaupungin kanssa.

Ei kommentteja: