maanantaina, elokuuta 04, 2008

Back to basics

Nyt on kolmen viikon lomat vietetty ja on aika palata töihin! Loma tuli tarpeeseen ja nyt on energiaa taas vaikka kuinka. Lomailin kaksi viikkoa heinäkuussa Italiassa ja säiden puolesta ajankohta oli mitä mainioin.

Laadukkaaseen lomaan kuuluu läjä kirjoja. Tällä lomalla itselleni kävi kuin Linda Lampeniukselle; jämähdin ruotsalaiseen mieheen! Kirjailija Stieg Larssoniin nimittäin. Mukanani olivat hänen kaikki kolme tiiliskiviteostaan ja ne olivat todella hyviä.

Jollain jännällä tavalla ruotsalaiset ns. dekkarikirjailijat saavat aina ujutettua teksteihinsä sitä vakavaa yhteiskunnallista viestiä. Aiheet ovat monasti kipeitä (rasismia, perheväkivaltaa jne.), mutta niiden käsittely on tarpeellista. Varmasti useammalla suomalaisellakin kirjailijalla olisi kerrottavaa näistä yhteiskuntamme varjoisista puolista.

Viime viikon vietin Englannissa ns. kielikurssilla. Nämä eduskunnan henkilökunnalleen tarjoamat kurssit ovat olleet lehdistön pilkan kohteena vuosia. Oman kokemukseni perusteella, voin todeta, että kysymys on paljon enemmästä kuin pelkästä kielen opiskelusta.

Kurssipaikkani oli eteläisessä Englannissa, keskellä ei mitään. Vietimme noin 16 hengen porukalla kaiken hereilläoloaikamme yhdessä ja puhuen ainoastaan englantia. Aamiaiset, lounaat ja illalliset käytiin keskustellen myös henkilökunnan kanssa. Varsinaista opetusta oli joka päivä klo 9-17.

Vieraan kielen opiskeleminen ei ole pelkästään kielioppia tai virheetöntä ääntämistä, vaan se on erilaisten kulttuurien ja tapojen ymmärtämistä. Brittiläinen kohteliaisuus ja small talk on meille suomalaisille vierasta, mutta oppimisen arvoista.

Ei kommentteja: