lauantaina, elokuuta 16, 2008

Koulusta ammattiin

Eilen me alueemme kansanedustajat olimme kutsuttuina Etelä-Savon kauppakamarin ja Itä-Suomen EK:n tilaisuuteen, jossa saimme hyvän infon siitä, miten elinkeinoelämä näkisi maakuntaamme kehitettävän. Varsinaisesti uusia avauksia ei tullut (kuin Raimo Jenulta), mutta vanhan kertaaminen ja muistuttaminen tärkeistä asioista oli toki paikallaan.

Elinkeinoelämä ja koulutus ovat asioita, jotka parhaimillaan hyödyntävät toinen toisiaan. Yrittäjien näkökulmasta, ammatillista koulutusta tulisi kehittää työelämän tarpeet huomioon ottaen. Näin olisi parasta tehdä myös opiskelijoiden kannalta.

Haastavaa koulutuksenjärjestäjien ja suunnittelijoiden kannalta on se, että liike-elämä ja sen tarpeet muuttuvat nopeasti ja tarpeet työvoimasta vaihtelevat aloittain rajustikin. Koulutuspolitiikka on pitkäjänteistä ja suunnitelmallista, jolloin nopeasti muuttuviin tilanteisiin voi olla vaikea reagoida.

Koulutuksen järjestäjiltä vaaditaan yhä enemmän lyhytkestoisia ja tiettyihin ammatteihin tähtääviä täsmäkoulutuksia. Aikuisopiskelijat ja ammatinvaihtajat ovat voimavara, johon oppilaitosten ja elinkeinoelämän tulisi ymmärtää panostaa.

Ei kommentteja: