lauantaina, elokuuta 16, 2008

Oikeus valtaan

Presidentin valtaoikeuksista on herätty jälleen keskustelemaan. Närää ja ihmetystä on aiheuttanut se, että presidentti käyttää hänelle perustuslaissa määrättyä valtaa. Perustuslakia ollaan vaadittu uudistettavaksi siten, että presidentin nimitysoikeuksia rajoitettaisiin. Selvyyden vuoksi näin varmastikin tullaan seuravassa uudistuksessa tekemään.

Itse ihmettelin ja harmittelin sitä, kuinka kansliapäällikön nimittämisestä jatkokaudelle saatiin aikaiseksi tällainen mellakka. Aihetta mellakkaan olisi ollut jos todellakin vähemmän pätevä olisi vaihdettu virkaa hyvällä menestyksellä jo hoitaneeseen pätevään. Myös kokoomuslaisen sisäministerin olisi pitänyt tämä asia ajatella loppuun asti.

Kysymys siitä, vaikuttaako hakijan sukupuoli tai puoluetausta, on toisarvoinen. Pätevyys on se tekijä, jonka tulee olla ratkaiseva. Ei voi olla myöskään niin, että minkään puolueen jäsenyys olisi haittaava tekijä virkaan valittaessa. Ikävä kyllä, näin liian monta kertaa tuntuu olevan, varsinkin jos kysymyksessä on sdp:n jäsen.

Ei kommentteja: