keskiviikkona, elokuuta 20, 2008

Törsäystä?

Viime maanantain jälkeen olen saanut paljon palautetta kaupunginhallituksessa tekemästämme päätöksestä ostaa Mikkelin Balettijuhlille lippuja (100 kpl). Balettijuhlat on merkittävä ja korkeatasoinen kulttuuritapahtuma, joka on järjestetty aina syksyisin ja nyttemin myös keväällä.

Kaupunki on osallistunut tapahtuman järjestelyihin antamalla säännöllisesti kulttuuriavustuksia näillekin tapahtumille. Lisäksi kaupunki on ostanut käyttöönsä lippuja, joita sitten harkinnan mukaan lähetetään eri sidosryhmiä edustaville henkilöille.

Samalla tavalla teemme myös Musiikkijuhlien lippujen kanssa. Näin tehdään muissakin kaupungeissa. Erona muihin kaupunkeihin vaan on nyt se, että Mikkelin kaupunki on taloudellisesti todella vaikeassa tilanteessa. Summana 12 000 euroa ei tietenkään kaupunkiamme pelasta, mutta lippujen ostosta pidättäytyminen tänä vuonna olisi ollut sellainen signaali kuntalaisille ja henkilöstölle, että hätä on todellinen.

Itse olen kritisoinut myös sitä, että näihin kolmeen suureen kulttuuritapahtumaan kutsuttavat ihmiset ovat pääosin samoja. Tiedän sen, koska itsekin olen työni puolesta näiden kutsuttujen listalla. Samasta syystä tiedän myös sen, että paljon kutsuja saavat joutuvat tekemään valintoja eri tilaisuuksien välillä, ja siksikin olisi syytä kutsua eri ihmisiä eri tilaisuuksiin. Näin kutsuttujen ja kutsujien välinen hyötysuhde tulisi maksimoitua.

Savonlinnan kaupunki on tehnyt esimerkillistä lobbaustyötä Oopperajuhlien aikana. Useana päivänä, ennen näytöstä on kaupungilla tilaisuuksia, joissa puhutaan kaupungin asioista. Ihmiset tulevat paikalle ja isäntinä on runsas joukko kaupunginhallituksen jäseniä. Nämä tilaisuudet ovat teemoitettu hyvin vierasjoukon mukaan ja varmasti kaikille käy selväksi, mitä Savonlinnan kaupungissa tulisi tehdä. Näin meilläkin tulisi vihdoin ryhtyä tekemään. Pelkkä kutsuvieraslippujen jako ja näytöksen seuraaminen ei kaupungin asioita edistä.

Päätös lippujen ostamisesta tehtiin äänestämällä. Esitykset siitä, että jotkut meistä halusivat luopua lippujen ostosta kokonaan tai ainakin vähentää määrää voidaan tietenkin halpamaisesti kuitata kunnallisvaalien läheisyydellä. Totuus on kuitenkin se, että jotkut meistä päättäjistä elävät vaalien ja politiikan ulkopuolellakin. Järjen käyttö on sallittua myös näille vaaliriippuvaisille ihmisille.

Ei kommentteja: