lauantaina, elokuuta 16, 2008

Naapuri sotii

Pitkin viikkoa olemme seuranneet uutisia Kaukasiasta. Sekava tilanne etäällä meistä on jaksanut tavallisia tallaajia kiinnostaa kovin vähän. Vasta nyt, kun alueella päästään katsomaan tuhoja ja laskemaan ruumiita, suomalaiset heräävät kiinnostumaan tilanteesta. Eilen illalla huomasin, että SPR on aloittanut keräyksen sodan uhreille.

Olemme Suomessa tottuneet elämään kaukana sotilaallisista kriiseistä ja siten, että ne eivät meitä tai tuttaviamme kosketa. Ulko- ja turvallisuuspoliittiset asiat ja niistä tehtävät linjaukset koetaan etäisiksi. Nyt olisi kuitenkin korkea aika lisätä kiinnostusta ja ryhtyä miettimään asioita ihan yksilöitten näkökulmasta. Naapurimaamme Venäjä on sodassa.

Puheet Suomen liittoutumattomuudesta tai liittymisestä johonkin sotilasliittoon tulee nähdä ajassa. Hyvän näkökulman tämän päivän asioihin saa, kun perehtyy vähän Suomen ja Venäjän historiaan. Meillä on ollut paitsi pitkä yhteinen raja, niin myös pitkä yhteinen historia, josta ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita ole puuttunut. Näiden taustojen ja taphtumien tiedostaminen helpottaa ennakoimaan venäläisten ajatuksenjuoksua.

Ei kommentteja: