keskiviikkona, heinäkuuta 19, 2006

Nähtävää Mikkelissä

Ystävättäreni on kahden lapsensa kanssa ollut mummolassa Mikkelissä nyt pari viikkoa. Lapset ovat 10 ja 4 vuoden ikäisiä. Kaikki meni ilman suurempia ongelmia niin kauan kuin oli hellettä. Tekemisen puutteesta ei tarvinnut kärsiä; Visulahti, uimarannat ja leikkipuistot tulivat tutuiksi. Nyt ilmojen viilennyttyä sainkin miettimistä: mitä tehdä Mikkelissä lasten kanssa ilman autoa?

Hetken mietittyäni sain aikaan seuraavan listan: ajelua katujunalla, vierailut Päämajamuseoon ja Suur-Savon museoon, kirjaston lastenosasto, Naisvuoren näkötorni, laivojen ihastelua satamassa, retket luontopoluille Urpolassa taikka laavuretki Kalevankankaalle... Aika lyhyt lista omastakin mielestäni, mutta ehkä mielikuvitukseni on vaan hieman jähmeessä. Toisaalta, tuskinpa paljoakaan paremmin ovat asiat muissakaan samankokoisissa kaupungeissa (ja meillä sentään on hyvät uimarannat!).

Nähtävyyksiä miettiessäni, poikkesin tänään valmisteilla olevassa Mikkeli-puistossa. Olen ottanut tavaksi kurvata sitä kautta useamman kerran viikossa tietääkseni, missä vaiheessa siellä ollaan menossa. Tänä päivänä siellä näytti edelleen aika vaatimattomalta: yhdellä osastolla oli tapahtunut jotakin näkyvää ja jo pari viikkoa sitten alueelle oli ilmestynyt ilmeisesti lasten kiipeilyteline. Muutoin edistymistä oli silmillä havaiten vaikea nähdä. Eli tuskin tänä kesänä voi vielä Mikkeli-puistoa liittää lapsiperheiden suosikkilistaan.

Kaupungin talousarviossa on tälle vuodelle varattu puistoa varten summa, jonka myöntämisestä kaupunginhallitus päättää erikseen. Päätös tehtäneen elokuussa. Päätöstä tehtäessä tulee meillä olla tieto siitä, miten eri osastojen rakentamiset ovat pysyneet luvatuissa aikatauluissaan ja mikä on yritysten sitoutumisen taso.

Hanke on alusta asti herättänyt kaupunkilaisissa paljon kritiikkiä. Itse olen saanut olla mukana hankkeen suunnitelusta lähtien ja ymmärrän sen, kuinka upea ja hieno siitä saattaa tulla. Olen kuitenkin kuulunut niiden kriittisten joukkoon, jotka ovat pitäneet kaupungin maksuosuutta liian suurena. Demokratian mukaisesti olemme kuitenkin päätöksiä puiston rahoittamiseksi tehneet ja summat ovat olleet huimia. Sen takia toivonkin totisesti, että puisto (tai edes osa siitä)joskus valmistuisi ja myös me epäilevät tuomaat pääsisimme toteamaan, kuinka Mikkeli-puisto on kaiken siihen sijoittamamme rahan väärti.

Ei kommentteja: