perjantaina, toukokuuta 25, 2007

Kylmää kyytiä hallitukselta

Hallituksen julkistamat kehyspäätökset kolahtivat tajuntaan eilen oikein toden teolla. Kehyksissä tehtiin linjaukset, joilla rahaa tullaan tällä vaalikaudella jakamaan. Jaettavaa tuntuu lupauksista päätellen olevan runsaasti, mutta kummallisia ratkaisuja ja perusteluita vielä enemmän.

Ikuisena realistina/pessimistinä en kovin paljon yllättynyt siitä, että Lusi-Mikkelin perusparannusta jälleen siirretään. Niin monta kertaa asiaa on luvattu ja hetken päästä jälleen peruttu, että en ole tähänkään asti sen rakentamista pitänyt mitenkään todennäköisenä. Harmittava juttu kaiken kaikkiaan.

Asian venyttäminen ja lykkääminen kuvastaa vaan sitä, kuinka vähäpätöisenä ja mitättömänä meidän maakunnan ykköshanketta muualla Suomessa pidetään. Vieläkään ei ymmärretä sitä, kuinka monitahoinen ja moneen asiaan vaikuttava Viitostien perusparannus meille on. Asian puolesta on vielä jatkettava taistelua.

Tosi märkä rätti kasvoille hallituksen suunnasta läjähti lasten päivähoidon nollamaksuluokan poistosta. Ideana on siis se, että tähän asti kunta on voinut vapauttaa pienituloiset perheet päivähoitomaksusta kokonaan. Nyt tekemällään linjauksella hallitus poistaa tämän mahdollisuuden. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pienituloisilla (yksinhuoltajilla, opiskelijoilla, pätkätyöläisillä ) ei ole varaa viedä lastaan päivähoitoon. Tämä ei voi olla tasa-arvoisen ja nykyaikaisen yhteiskunnan tapa toimia.

Äsken olimme tapaamassa mikkeliläisiä lukiolaisia Pikkuparlamentin edustalla. Valtakunnallinen massaglobbaus-tapahtuma oli saanut paljon aktiivisia nuoria liikkeelle. Jokaiselle maakunnalle oli varattu oma koju, johon kansanedustajat oli kutsuttu. Yhteiskoulun nuorissa oli mukana entisiä oppilaitani ja olikin hauska nähdä, kuinka järkeviä nuoria heistäkin oli tullut. Kehitysapukysymykset ja globalisaatio tuntuvat olevan tämän päivän nuorille arkisia asioita ja he puhuvat näistä hyvin asiantuntevasti ja luontevasti.

Kello 13 alkaa täysistunto, jonka jälkeen lähden nopeasti Mikkelin junaan. Illansuussa me naisedustajat olemme kutsuttuina Etelä-Savon taidetoimikunnan vieraiksi ja luvassa on varmasti hyvä ja keskusteleva ilta. Onnille lupasin olla viimeistään kello 19 kotona ja se lupaus on pidettävä.

Ei kommentteja: