tiistaina, kesäkuuta 12, 2007

Reissua ja rutiineja

Viikonloppu taas vierähti totuttuun tyyliin. Poikkeuksena tai ehkäpä merkkinä kesäkauden alkamisesta oli kylläkin se, että molempina päivinä oli sovittua menoa. Lauantaina vierailimme Taidekeskus Salmelan avajaisissa Mäntyharjulla. Mukava aurinkoinen kesäpäivä kaiken kaikkiaan. Sunnuntaina piipahdin Heinävedellä erään vaalityössä aktiivisesti mukana olleen 85-vuotispäivillä. Huomasin toivovani, että voi kunpa itsekin olisi yhtä tervejärkisenä vielä noilla lukemilla.

Eilinen päivä alkoi heti aamusta Mikkelin Ammattikorkeakouluyhtymän hallituksen kokouksella. Mielenkiintoisia aikoja eletään myös tällä rintamalla. Kaupunginjohtajamme Myllyvirran viimeinen amk-kokous herätti hänet muistelemaan amk:n kehittymistä ja sen eri vaiheita aina 1990-luvun alusta lähtien.

Iltapäivällä tapasimme pikaisesti paikallisia eläkeläisjärjestöjen edustajia ja kuulimme, mitä heillä oli näin vaalien jälkeen kerrottavana meille kansanedustajille. Samoista asioista kävimme keskustelua kuin ennen vaalejakin ja hieman epäileväisiltä he vaikuttivat hallituksen lupauksia kohtaan.

Illansuussa kokoonnumme kaupunginvaltuuston seminaariin ja valtuuston kokoukseen. Siellä kaupunginjohtaja virallisesti kukitettiin ja toivotettiin valtuuston puolesta menestystä jatkossa. Muutoin seminaari ja kokous sujuivat ennalta arvatusti. Mielenkiintoista oli seurata sitä salaperäistä kuhinaa, mitä kaupungin eräät ns. johtavat luottamushenkilöt nyt harjoittavat. Uuden kaupunginjohtajan metsästäminen käy nyt kiivaana ja salaperäisyys tuntuu olevan päivän sana.

Me tavalliset rivivaltuutetut ja -kaupunginhallituksen jäsenet vain odottelemme, millaisia saaliita em. herrat meille jossakin vaiheessa näytille mahtavatkaan tuoda. Päätöksenteon paikka tulleekin varsin pian; ylimääräinen valtuusto pidetään jo 28.6. ja silloin ainoana asiana on kaupunginjohtajan valinta. Valinnan kuitenkin sentään vielä tekee vaaleilla valittu kaupunginvaltuusto.

Tänä aamuna läksin jo kuuden bussilla Helsinkiin. Aamulla ennen valiokuntaa ehdin tehdä työhuoneessa hommia ja sitten kokouksen jälkeen vastaanotin pari vierasta (terkut hallinnon tukihenkilölle ja siskolle!!!) ja kierrätin heitä talossa. Kello 14 alkanutta istuntoa he malttoivat seurata hetken verran.

Istunnossa eniten keskustelua herätti hallituksen esitys palveluseteleiden laajentamisesta. Sinänsä tarpeellisena nähty esitys voi yhä laajentuessaan aiheuttaa tiettyjä hankaluuksia kuntalaisille tekemällä heidän tarvitsemansa palvelut vaikeaksi saavuttaa. Toisaalta joidenkin pienten kuntien tarjoamat mahdollisuudet yksityisten palveluntarjoajien käyttämiseen voivat olla riittämättömät, jolloin kysyntä ja tarjonta eivät kuitenkaan pysty kohtaamaan. Monipiippuinen juttu tämäkin, mutta mennessä nähdään, mitä se käytännössä tuo tullessaan.

Huomenna lähtee viimeinen erä uusia kansanedustajia tutustumismatkalle Brysseliin. Kaksipäiväinen reissu on aikataulutettu minuutilleen ja luvassa on tuhti paketti EU-tietoutta ja yleissivistystä. Tapaamme myös komissaari Rehnin sekä useita suomalaisia meppejä. Torstain TELEVISIOITU kyselytunti jää näin ollen siis väliin.

Ihmeellisen tarkasti ihmiset tuntuvat seuraavan näitä televisioituja täysistuntoja, sillä itsekin olen saanut muutaman kommentin (nimettömän) paikallisessa lehdessä siitä, kun en kerran paikalla ollut ollut. Eniten kuitenkin huomiota on herättänyt lehdessä nimimerkin kirjoittama juttu siitä, kuinka olin ollut ensin kovin apeana istunnossa, mutta sitten virkistynyt kun olin saanut jonkun mukavan tekstiviestin... Monet ovat kyselleet, keneltä viesti tuli ja mitä kivaa se piti sisällään. Kerron sen sitten joskus muistelmissani.

Kaikki toiminnot ja naaman ilmeet siis televisiossa näkyvät, itse sitä on vaikea uskoa tai ymmärtää silloin kun omalla paikallaan istuu ja kuuntelee puheita ja ministereiden vastauksia. Tv-kameroiden suuntauksia en ole juurikaan joutanut tarkkailemaan. Tämän viikon torstaina jää tv-kamerat siis minulta nyt näkemättä.

Nyt lähden pakkaamaan, aamulla on lähtö kentälle jo 5.30, joten nukkumaankin on syytä käydä hyvissä ajoin. Perjantaiaamuna työpaikalla on oltava jo ennen kahdeksaa ja siitä lähtien onkin koko päivä tarkkaan juoksutettu.

Ei kommentteja: