tiistaina, kesäkuuta 19, 2007

Puoluepolitiikkaa salissa ja vähän muuallakin

Tänään on ollut mielenkiintoiset keskustelut salissa. Keskustelun aiheena oli lähetekeskustelu valtioneuvoston kehyksistä. Toisaalta, tuntuu olevan ihan sama, mikä varsinainen keskustelun aihe on, puheenvuorot samoilta henkilöiltä ovat samanlaisia kuin joka kerta ennenkin. Samoista asioista on nyt keskusteltu pari kuukautta ja asiat eivät etene mihinkään.

Jokainen ryhmä sai pitää omat ryhmäpuhenvuoronsa ja meidän ryhmän puheenvuoron piti tamperelainen Pia Viitanen. Puhe olikin oikein nasakka ja hyvä ja tarpeeksi poliittinen. Sitä oli oikein ilo kuunnella. Edustajat ovat voineet varata omia puheenvuorojaan ja niitä piisanneekin pitkin iltaa.

Sinänsä nämäkin puheenvuorot noudattavat ja tulevat illankin aikana noudattamaan samaa linjaa; hallituspuolueiden edustajat kehuvat kilpaa hallituksen suunnitelmia ja opposition edustajat kritisoivat niitä. Molempiin on aihetta.

Oma puheenvuoroni jää tänään pitämättä, olen poistumassa illansuussa kohti maakuntaa ja Puumalaa ja seutuvaltuuston seminaaria ja kokousta. Ajankäytön maksimointi ja päällekkäisten tapahtumien järkkäily on taitolaji, jota vielä tässä vähän opettelen.

Meillä on huomenna oman puolueen ryhmäkokous. Kokous alkaa iltapäivällä ja tarkoituksena on käsitellä ns. Kalliomäen työryhmän aikaansaamaa raporttia SDP:n vaalitappiosta ja sen syistä. Tätä raporttia ei vielä meille edustajille ole jaettu ja sitä vähän olemme joukolla ihmetelleetkin. Raporttia on kyllä eri lehdissä jo ansiokkaasti referoitu ja eilisissä tv-uutisissa sitä myös käsiteltiin. Tällainen salamyhkäisyys ja tiedon jakaminen joillekin tietyille ei kyllä paranna käsitystäni avoimesta ja reilusta toiminnasta. Itse sain kyseisen raportin käsiin eilen hieman viekkautta käyttämällä. Näin ei pitäisi olla.

Olen sen nyt lukenut ja odotan, että huomisessa ryhmässä asiasta voidaan keskustella ilman, että syyllistäminen tai syyttely saavat valtaa. Tarkoituksena kuitenkin on, että raportin myötä oltaisiin valmiita ottamaan jotakin tehdyistä virheistä opiksemme ja että pystyisimme yhdessä rakentamaan jotakin uutta. Lähes satasivuisessa raportissa oli monta sellaista kohtaa, jonka voin itsekin allekirjoittaa. Muutama näkökohta oli jäänyt liian vähälle huomiolle.

Puolueen johtoa on arvosteltu ja varmasti osin syystäkin. Tähän he ovat myös valmistautuneet silloin, kun tämän johtotehtävän huolekseen ovat ottaneet. Puheet siitä, tulisiko puheenjohtaja vaihtaa ensi kesän puoluekokouksessa käyvät nyt villeinä. Mielestäni sekin pitää sallia. Itse mietiskelin tätä asiaa yhtenä vähäunisena yönä ja keksinkin hyvän ratkaisun. Hauduttelen sitä nyt kesän yli ja katsotaan sitten, mitä asiassa voidaan tehdä.

Ei kommentteja: