tiistaina, kesäkuuta 05, 2007

Energinen päivä

Lauantaina olinkin onnekas, kun pääsin seuraamaan Mikkelin Yhteiskoulun lakkiaisia. Juhla pidettiin konserttitalo Mikaelissa ja oli sekä järjestelyiltään että puitteiltaan oikein arvokas. Tämän kevään ylioppilaiden joukossa oli monta sellaista, jotka ovat olleet minunkin oppilaitani. Jotkut jopa kahteen otteeseen eli ensin peruskoulun yläkoulussa ja sitten vielä lukiossa. Oli mukava nähdä näitten nuorten kasvaneen komeiksi, kauniiksi ja fiksuiksi aikuisiksi.

Visiteerasin vielä muutamissa ylioppilasjuhlissa, mutta sitä ennen juhlistimme Onnin ja hänen serkkupoikiensa Einon (9 v) ja Eliaksen (8 v) kanssa heidän saamiaan todistuksia käymällä porukalla Mäkkärissä. Pojat olivat todistuksistaan ylpeitä ja oli mukava havaita, että hyvin on opettaja havaintonsa pojista tehnyt...kaikkien ruksit ja kommentit käyttäytymisestä, hutiloinnista ja meluamisesta pitivät aivan kutinsa.

Eilen istuin jälleen Mikaelissa, tällä kertaa kuuntelemassa viisauksia kuntien taloustilanteesta. Etelä-Savon maakuntaliiton järjestämään kunnallistalousseminaariin oli saatu vieraaksi uusi kuntaministeri, Mari Kiviniemi (kesk). Hänen alustuksessaan ei varmaankaan tullut meille kellekään läsnäolevalle mitään uutta, mutta muistinvirkistyksenä ja kertauksena esitys oli ihan paikallaan.

Seminaarin jälkeen kävin katsastamassa Onnin jalkapallokoulun ensimmäisen päivän. Muistan, kuinka viime vuonna palelimme Hänskissä koko viikon, joten siihen verrattuna olosuhteet (ainakin yleisöllä) olivat nyt Raviradalla huomattavasti paremmat.

Kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen kiiruhdin jo junalle. Illalla olisi ollut vielä sotilasläänin komentajan juhlat Mikkelissä, mutta en enää malttanut niihin jäädä. Tämä viikko on (jälleen kerran) tosi kiireinen ja joudun olemaan pari päivää (ke-to) valiokuntamatkalla Oulussa, joten tehokas työaika täällä huoneessa jää noilta päiviltä pois eli kaikki hommat on ehdittävä tehdä tänään ja perjantai-iltana. Tulemalla Helsinkiin jo maanantai-iltana, saa tiistaiaamuksi monta tehokasta työtuntia ennen kokouksien alkua.

Ympäristövaliokunta suuntaa ensimmäisen matkansa Oulun seudulle, jossa tutustumme mm. vesivoimalan ja tuulivoimalaitoksen toimintaan. Bussimatkalla poikkeamme Raasakan kalanviljelylaitokseen ja näemme rakennetun Iijoen ympäristönhoitoyöt. Ympäristöalan teknologiahankkeita ja liiketoimintaa pääsemme katsastamaan Eco Forum Oulun toimipisteessä ja ilta jatkuu Oulun kaupungin edustajien kanssa iltakymmeneen. Seuraavana aamuna tapaamme Pohjois-Pohjanmaan liiton ihmisiä, jotka kertovat omasta näkökulmastaan ympäristö- ja energia-asioista. Takaisin Helsinkiin palaamme siten, että ehdimme torstain täysistuntoon.

Näistä valiokuntamatkoista ollaan montaa mieltä. Matkat ovat yleensä erittäin hyvin valmisteltuja ja ohjelmat rakennettu palvelemaan juuri kyseisen valiokunnan tarpeita, jolloin niistä saatava anti on runsasta. Itse en mitenkään erityisesti rakasta ns.työmatkoja, sillä niissä on aina oma vaivansa ja päivät ovat rankkoja ja pitkiä. Ja toisaalta joutuu olemaan poissa jostakin muualta. Mutta, juuri tähän työhön kuuluu etsiä ja vastaanottaa tietoa eri lähteistä, johon tällaiset tehokkaat reissupäivät antavat loistavan mahdollisuuden. Eli erittäin innostuneella ja odottavalla mielellä kohti Oulua huomenna!

Ei kommentteja: