perjantaina, heinäkuuta 27, 2007

Keskustelua

Tällä viikolla on käyty vilkasta keskustelua. Keskustelua siitä, mistä voidaan keskustella. Taitaa olla kesätauko muillakin käymässä liian pitkäksi:). Toki erilaiset avaukset asioista kuin asioista ovat paikallaan ja niillä saadaan mukavasti lehtien täytettä näin hiljaisina kesäviikkoina.

En ota kantaa niihin ASIOIHIN, joista joidenkin mielestä keskustellaan liiaksi tai ei keskustella tarpeeksi. Ihmettelen hieman sitä tarkoituksenhakuisuutta, mikä joillakin toimijoilla tuntuu olevan.

On päivänselvää, että valmisteilla ja esittelyyn tulevista asioista tulee voida käydä avointa ja julkista keskustelua ilman, että siitä itse asian valmistelu kärsii. Eri asia on tietenkin se, mitä kenenkin on järkevää suustaan laskea ja missä asian vaiheessa. Pääministerin "ohjeistus" ministereille erilaisiin pikakyselyihin vastaamisesta on mielestäni ymmärrettävä. Olkoonkin, että pelisäännöt tästäkin olisi pitänyt sopia heti aluksi ja porukalla.

Jopa meille riviedustajille tulee viikoittain useita erilaisia joko kansalaisjärjestöjen, lehtien, television tai muuten vaan kiinnostuneiden kansalaisten joukkokyselyitä, joihin vastaaminen on arveluttavaa. Arveluttavaa siksi, että kiireessä yhden sanan vastauksien antaminen saattaa antaa aivan erilaisen kuvan riippuen siitä, kuinka kysymys on käsitetty. Kovinkaan moneen asiaan ei voi pelkästään yhdellä sanalla vastata. Väärinymärrysten mahdollisuus on ilmeinen.

Samaa avointa valmistelua ja päätöksentekoa olen peräänkuuluttanut niin oman puolueenikin kuin Mikkelin kaupungin asioita valmisteltaessa. Ehkä tämäkin tämän kesän keskustelu-keskustelu on edesauttamassa avoimempaa tulevaisuutta.

Ei kommentteja: