tiistaina, joulukuuta 18, 2007

Pinnareita...?

Eilisessä Iltalehdessä oli jälleen tehty tilastoja siitä, ketkä ovat eduskunnan pinnareita. Lehtijutussa pinnarin perusteluna oli käytetty poissaoloja valiokuntien kokouksista. Usein kuulee sanottavan, että varsinainen valmistelutyö tehdään juuri valiokunnassa ja siksi ne ovat tärkeitä paikkoja vaikuttaa. Näin oikeasti onkin.

Poissaolo valiokunnasta on yksi tapa mitata kansanedustajan "aktiivisuutta". Poissaoloille voi olla monta syytä aina sairaudesta toisen työtehtävän hoitoon. Kansanedustajan työ on monipuolista ja liian monta kertaa eduskuntatalossa tapahtuu muitakin mielenkiintoisia asioita juuri valiokuntienkin kokousten aikaan. Valintoja täytyy jokaisen aina silloin tällöin tehdä.

Itse pidän suurimpina pinnareina sellaisia edustajia, jotka jostain syystä ovat halunneet itselleen useita valiokuntapaikkoja ja lisäksi muita luottamustehtäviä ja jotka toistuvasti tulevat valiokuntiin vain ilmoittautumaan läsnäolleiksi ja sitten jo kiiruhtavat poissaolon välttämiseksi toiseen paikkaan. Uskokaa tai älkää, näitäkin edustajia joka ryhmästä löytyy ja he ovat niitä "ahkeria ja tunnollisia". On paljon reilumpaa olla aidosti poissa kokouksesta ja silloin varamies tietää tulla paikalle, kuin yrittää kaunistaa omia tilastojaan ja sählätä samanaikaisesti monessa paikassa.

Eilen käytiin salissa ensimmäinen erä budjettikeskustelua. Tuntui aivan kuin olisimme kaikki salissa puheenvuorot käyttäneet lukeneet ihan eri budjettikirjaa. Ihmettelin ja edelleen ihmettelen sitä, kuinka varsinkin uudet kokoomusedustajat kilpaa käyvät pöntössä kehumassa sitä, kuinka nyt vihdoin asiat laitetaan kuntoon ja toisaalta kaikki huononnukset johtuvat viime vuosien huonoista ratkaisuista, joita kokoomus ei ole ollut tekemässä.

Aikamoisen aivopesun pitkän ohjelman ovat nämä kokoomusuntuvikot saaneet läpikäydä. Haluankin nähdä kuinka nämä samat henkilöt asioista puhuvat omissa kotikunnissaan, kun joutuvat viemään pelkkää lämmintä kättä kurjistuvien kuntatalouksien uhreille. Siinä ei puheet "historiallisista uudistuksista" ja "sinivihreän hallituksen ennennäkemättömistä panostuksista kuntatalouksiin" varmasti mieltä lämmitä.

Ei kommentteja: