sunnuntaina, huhtikuuta 26, 2009

Kaukana kotoa

Ympäristövaliokunta oli viime viikolla kolmen päivän vierailulla Pohjois-Lapissa, Inarissa. Matkaa Helsingistä lie tuhatkunta kilometriä. Valiokunnan paikallinen jäsen Seurujärvi (kesk) oli laatinut hyvän ja monipuolisen ohjelman, joka piti sisällään monenkaltaista juuri meidän valiokuntaan kuuluvien asioiden esittelyä.

Saimme kuulla näkemyksiä mm. petopolitiikasta, kaivosteollisuudesta, Lapoin elinkeinohankkeista, tiehankkeista sekä porotaloudesta. Saamelaiskäräjien edustajalta kuulimme heidän näkemyksiään alueen kehittämisestä. Eri porukoiden puheenvuorot ja näkemykset poikkesivat aika lailla toisistaan. Ei ole helppoa lappilainenkaan edunvalvonta!

Pitkät etäisyydet konkretisoituivat meille kaikille, kun aamu alkoi varhain ja päättyi iltamyöhään, eikä auringonpaisteesta ja hankikelistä ehditty nauttia muuta kuin bussin ikkunasta käsin. Harmi, että valiokunnan helsinkiläiset ja osa uusmaalaisista edustajista eivät mukaan päässeet, sillä juuri heitä olisi tämä retki varmuudella avartanut.

Voi olla vaikea käsittää niitä logistisia ongelmia, joita muualla Suomessa on, mikäli aina liikkuu pelkästään HKL:n lipun kattavalla alueella. Toisaalta, on helppoa ottaa fanaattisesti kantaa esimerkiksi petojen suojeluun, kun tietää itse asuvansa satojen kilometrien päässä eläinten liikkumisalueelta.

Ei kommentteja: