sunnuntaina, huhtikuuta 26, 2009

Kuutit kortilla

Eilen oli eteläsavolainen demariväki koolla piirikokouksessaan Savonlinnassa. Upea aurinkoinen keli verotti osallistujia, mutta sisällön puolesta tavara oli taattua. Euroehdokas Sinikka Hurskainen kävi esittäytymässä ja luomassa intoa ja uskoa savolaisten EU-kampanjointiin.

Tavan mukaan, puoluehallituksen katsauksen esitti yksi hallituksen jäsen. Tällä kertaa halituksen jäsen Harri Helminen Kouvolasta pääsi kertomaan ajankohtaisia asioita. Männä viikolla luimme lehdestä (Demarista), että puoluehallitus oli ottanut kantaa Saimaannorpan suojeluasiaan. Norpan kohtalo on puhututtanut viime aikoina paljon myös muualla kuin siellä, missä sitä esiintyy.

Ympäristövaliokunta joutunee asian äärelle vielä tarkemmin ja siksi halusin eilisessä kokouksessa kuulla tarkempia perusteluita, mitä puoluehallituksen linjaukseen sisältyy. Sekä Helminen että puoluevaltuuston puheenjohtaja Backman selvittivät asiaa kokousväelle. Paikallinen lehti Itä-Savo (ja Länsi-Savo) nostikin tämän teeman kokouksemme pääasiaksi tämän päivän jutuissaan.

Asia on tärkeä, mutta ei mitenkään yksinkertainen. On selvää, että norppa ja kuutti on saatava säilymään hengissä. Nykyisillä toimenpiteillä näin ei näytä käyvän. Verkkokalastuksen rajoittaminen pesimäalueilla tiettynä aikana keväästä ja alkukesästä edesauttaisi poikasten selviämistä aikuisiksi.

Vapaaehtoisia rajoitussopimuksia on saatu kampanjoinnilla aikaiseksi paljon, mutta ei vielä riittävästi. Savonlinnan suunnalta tuli aikaisemmin julki idea ns. kuuttirahan käyttöönottamiseksi. Sitä tulisi miettiä yhtenä porkkanana vapaaehtoisuuden kasvattamiseksi.
Mikäli vapaaehtoisuus ei kata kriittisiä alueita, on ryhdyttävä järeämpiin toimiin, niin tylsää kuin kieltopolitiikka onkin.

Ei kommentteja: