maanantaina, syyskuuta 05, 2011

Järkeä säästämiseenkin

Tänään kokoontuu Mikkelin kaupunginvaltuusto seminaariin, jossa käydään läpi hallinnonaloittain ensi vuoden taloussuunnitelmaa. Kaupunginjohtaja kertoo aluksi muuttuneet arviot niin omien verotulojen kuin valtionosuuksienkin osalta.

Budjetin valmistelu on jo virkamiestasolla täydessä vauhdissa ja pian pääsevät luottamushenkilöt sanomaan sanansa lautakunnissa. Odotettavissa on niukkuuden jakamista.

Tällä valtuustokaudella olemme tehneet hyviä rakenteellisia uudistuksia, jotka ovat näkyneet myös kaupungin taloudessa. Edellisellä kaudella, vuonna 2008, teimme tiukan talouden korjausliikkeen, minkä johdosta tällä kaudella on ollut helpompia vuosia. Nyt on jälleen aika tiukentaa menopuolta.

Olipa sitten käytössä mikä tahansa säästökeino, tulisi meidän muistaa, että ennaltaehkäisevästä toiminnasta ei kannata säästää. Sijoittamalla euro niin vanhusten kuin lastenkin ennaltaehkäisevään työhön saamme säästettyä vähintään kaksi euroa seuraavina vuosina.

Investointilista tullee olemaan lyhyt. Sitäkin miettiessä pitää ottaa huomioon ne vaikutukset, joita esim. huonokuntoisten koulujen remonttien siirtäminen aiheuttaa paitsi ihmisille niin myös kustannuksina kaupungille. Koulujen korjaamattomuus 1990-luvulla (säästösyistä)aiheutti monikertaiset korjaustarpeet myöhemmin ja jopa muutaman koulun kokonaan sulkemisen.

Kaupunginvaltuuston seminaarissa on tänään mahdollisuus esittää rakentavia budjetin tasapainotustoimia. Kaikkien ryhmien tulisikin muistaa, että kuntapolitiikassa ei ole oppositio-hallitusasetelmaa, vaan meillä kaikilla ryhmillä on samankaltainen vastuu taloudesta ja kuntalaisista.

Ei kommentteja: