lauantaina, joulukuuta 02, 2006

Mietteitä mäntyharjulaisittain

Eilen olimme Mäntyharjun torilla. Joulun avajaisissa siellä oli paikalla satoja ihmisiä. Tunnelma oli hyvä ja iloinen joulumieli selvästi tuloillaan. Ihmiset halusivat kuitenkin puhua myös hieman vakavampia asioita.

Eniten paikkakuntalaisia tuntui mietityttävän liikenteeseen liittyvät kuviot. Jahkailu viitostien rakentamisen kanssa kuumentaa tunteita molemmin puolin nykyistä tietä. Epätietoisuus rakentamisen aloittamisen ajankohdasta on harmittavaa myös tien vierustalla asuvien kannalta. He eivät vieläkään tiedä, mistä kohdasta lopullinen linjaus tulee menemään ja oman tontin rakentamisen kannalta asia on hankala. Näiden yksittäistenkin ihmisten huoli ja mielipiteet tulisi ymmärtää ja ottaa huomioon.

Mäntyharjun ja koko maakunnan asukkaiden kannalta on ikävää, että päätöstä rahoituksesta ei sittenkään ensi vuodelle saatu. Asiassa ei kuitenkaan pidä antaa periksi, vaan vääntö ensi vuoden budjettia varten on aloitettava saman tien. Syksyllä on jo taas liian myöhäistä.

Toinen liikenteeseen liittyvä kysymys, mikä mäntyharjulaisia eilen puhututti, on kenties vieläkin kauempana tulevaisuudessa oleva kanavahanke. Kanavan rakentaminen Mäntyharjun kautta Kymijoelle, ja siitä rannikon satamiin kulkeva reitti, avaisi uudet mahdollisuudet tavaraliikenteen kuljettamiseksi maailmalle ja tietenkin päinvastoin.

Asia on jollakin tavalla ollut liikenneministeriössä vireillä ja eduskunnassakin siitä on puhuttu jo vuosia, mutta hankkeen mittavuuden (kalleuden) takia siitä ei oikein ole päästy puusta pitkälle. Minua ajatus viehättää monestakin syystä.

Siirtämällä raskasta kuljetusta vetten päälle saataisiin kevennettyä maantieliikennettä, jolloin liikenneturvallisuus meille pikkkuautoilijoille paranisi. Isojen teiden kunnossapidon tarve olisi jatkossa vähäisempää, jolloin tierahoja riittäisi paremmin ns. paikallisteille ja se taas helpottaisi monen etelä-savolaisen elämää. Kanavan rakentaminen olisi vuosien urakka, joka toisi alueelle työpaikkoja ja valmistuttuaan loisi paremmat mahdollisuudet yritysten sijoittua tänne logistisesti suotuisalle seudulle.

Tämä on yksi niitä hankkeita, joita täytyy pitää vireillä ja lobbausta sen puolesta tehtävä jatkuvasti, mikäli meinataan siinä koskaan edistyä. Saimaan-kanavan vuokrasopimuksen päättyminen on edessämme nopeammin kuin ymmärrämmekään ja sitä ennen tulisi jotakin tapahtua.

Kohta tapahtuu Mikkelin torilla, nimittäin siellä on tänään perinteiset joulumarkkinat. Entiseen tapaan tori on varmastikin täynnä myyntikojuja ja ihmisiä kiertelee haistelemassa joulun tunnelmia. Omalla kojullani tarjoamme edellisten vuosien malliin kuumaa glögiä jouluostosten lomassa kierteleville asiakkaille. Tervetuloa kello 9.00-13.00 välisenä aikana!

Ei kommentteja: