tiistaina, kesäkuuta 21, 2011

Hyvää ja huonoa

Hallitusohjelma on nyt siis valmis ja ministeritkin jo kaikki valittu. Me sosialidemokraatit voimme olla tyytyväisiä hallitusohjelmaan; saimme läpi kaikki kolme isoa vaaleissa lupaamamme pääasiaa (nuorisotyöttömyyden nollatoleranssi, eläkeiän pakkonoston torjuminen ja pääomatuloverojen korottaminen).

Suurin iso linjaus ohjelmassa on kuitenkin talouden tasapainottamisen ohella tehtävä perusturvan parantaminen. Toki puutteitakin jäi, sillä tämä hallitusohjelma on kuuden hyvin erilaisen puolueen kompromissien kompromissi. Mikäli olisimme olleet yksin ohjelman kimpussa, olisimme varmasti saaneet viilattua vielä jäljelle jääneet epäkohdatkin pois.

Tulevina neljänä vuotena on tärkeää, että suhdanteiden muuttuessa, voidaan myös hallitusohjelmaa avata ja tarvittaessa muuttaa. Edellinen hallitus ei näin nähnyt tarpeelliseksi tehdä ja se oli harmi. Talouden muutokset on voitava ottaa tarvittaessa huomioon ja kenties tehdä uusia investointeja matalasuhdannetta parantaaksemme.

SDP:n kuuden hengen ministeriporukka on hyvä sekoitus uutta ja vanhaa, kokemusta ja tuoreutta sekä tasapuolisesti miehiä ja naisia. Etelä-Savo jäi ilman ministerinpostia, mutta niin jäi moni muukin maakunta. Kansanedustajien voimavarat ovat koko maakunnan käytettävissä ja uskon, että saamme asioita edistettyä näinkin.

Itse aloittelen nyt siis uutta jaksoa hallituspuolueen edustajana. Voi olla varmasti outoa alkaa jatkuvalla syötöllä kehua hallituksen toimia ja moittia oppositiota. Aivan näin yksioikoinen toimintatapa ei kyllä itselleni luonnistukaan; hyviä asioita kehutaan, huonosti hoidettuja moititaan jatkossakin riippumatta siitä, mistä leiristä esitykset tulee.

Ei kommentteja: