lauantaina, kesäkuuta 04, 2011

Vuosisadan puhallus

Maassa on hallituskriisi, vaikka hallitusta ei ole saatu edes syntymään. Siis juuri siksi. Nyt hallitustunnustelija Katainen (kok.) joutuu kokeilemaan kolmatta versiota kahden ensimmäisen karahdettua kiville.

Missähän vaiheessa tunnustelija itse huomaa, että kokoomuslainen kova ja rikkaita suosiva politiikka ei vaan yksinkertaisesti muille kelpaa. Kansalaiset sen kertoivat jo vaaleissa; kuuluihan Kokoomus paikkamääräisesti laskettuna vaalien suurimpiin häviäjiin.

Ilma on nyt sakeanaan syytöksiä, moitteita ja epätotuuksia. Posket rusoittaen tunnustelija Katainen kertoo tv:ssä, kuinka ainoastaan kokoomuslainen politiikka on vastuullista ja sitä ainoaa oikeaa tapaa hoitaa kansalaisten asioita. Nyt olisi hyvä jonkun vanhan kaartin porvarin tulla kehiin ja vihjaista pienestä määrästä nöyryyttä.

Kuuden puolueen hallituksen syntymisprosessi oli kaiken kaikkiaan omituinen. Työryhmät tekivät työtään innoissaan ja vastuullisesti ja sen jälkeen kun nämä olivat valmiit, potkaisi Katainen demarit ja vassarit ulos neuvotteluista vedoten erimielisyyksiin. Tämänkaltainen ulosheitto taitaa muuten olla sosialidemokraattisen puolueen pitkällä taipaleella ensimmäinen ja siltäkin osin Katainen jatkaa kyseenalaisen historian tekemistä.

Oma vainoharhainen ja kaikenlaista nähnyt ja kokenut mieleni pohdiskeleekin, että Kokoomuksen alkuperäinen tavoite oli koko ajan se, että pidetään demarit mukana niin kauan, kuin Portugal-paketti vaati hyväksyntää ja niin kauan kuin varsinaisen hallitusohjelman tekstien tekeminen vaati.

Sen jälkeen kun nämä on hoidettu, niin palataan alkuperäiseen ideaan porvarihallituksesta ja jatketaan niin upeaksi, fantastiseksi ja historialliseksi kehutun sinivihreän hallituksen työtä kansan kahtiajakamiseksi, köyhien kyykyttämiseksi ja rikkaiden suosimiseksi.

Tehdystä Sateenkaaren hallitusohjelmaluonnoksesta voidaan nyt näppärästi poistaa ne demareiden vaatimukset oikeudenmukaisesta verotuksesta, perusturvan parantamisesta ja eriarvoisuuden kaventamisesta ja simsalabin; porvarihallituksen ohjelma on valmis.

Moni politiikan tutkija on ihmetellyt tätä omituista järjestystä Kataisen hallitusohjelman teossa; ensin tehdään substanssikirjaukset ja vasta sitten aletaan keskustella rahoista. Jokaisen maalaisjärki sanoo, että tietenkin ensin olisi sovittava talousraameista ja vasta sitten niiden sisällä asioista.

Nyt voitiin vielä syyllistää demarit siitä, että kaksi viikkoa meni hukkaan, kun ei sopua leikkauksista syntynytkään. Mikäli rätingit olisi lyöty pöytään heti aluksi, olisi homma voitu viheltää poikki jo saman tien.

Itsevaltiaan lailla hallitustunnustelijana toiminut Katainen saattoi nyt sotkeentua omaan näppäryyteensä, sillä on vaikea uskoa, että vaaleissa kansalaisilta saadun palautteen perusteella entisen hallituksen toiminta voisi noin vain jatkua. Jonkun olisi muistutettava keisari Kataista uusista vaatteista.

Ei kommentteja: