keskiviikkona, kesäkuuta 01, 2011

Karttaharjoituksia

Maakuntaa ravistelee nyt uusi ulkoapäin ideoitu uhka; Etelä-Savon vaalipiirin rajojen muutos. Hallitusohjelmaan tultaneen kirjaamaan jotakin, jonka mukaan seuraavat eduskuntavaalit käydään.

Mikkelin torilla ja Länsi-Savo lehdessä on aloitettu karhunpaini asian tiimoilta. Huhut suunnitelmista vaalipiirin muuttamiseksi ovat levottomuutta herättäviä monestakin syystä. Hurjin huhu kertoo, että Etelä-Savon vaalipiiri palasteltaisiin osiin ja alueet siirtyisivät osiksi Keski-Suomea, Pohjois-Savoa, Kymeä ja Pohjois-Karjalaa.

Maltillisemmat ideat liittäisivät ainoastaan kolme vaalipiiriä yhteen; Phjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon. Näin saataisi 21 yhden kansanedustajan vaalipiiri eli edustajamäärältään ja pinta-alaltaan lähes suurin.

Tärkeintä tässä uudistuksessa, joka siis jollakin tavalla kuitenkin tullaan tekemäään, on se, että alueiden ihmisiä kuunneltaisi. Ainoastaan suuruuden ekonomian ei pitäisi antaa hämätä, vaan nyt tulisi rauhassa miettiä, mikä olisi juuri oman maakunnan edunvalvonnan kannalta paras tapa järkevöittää äänestysaluetta.

Itse olen sitä mieltä, että suurempi alue takaisi paremmin ehdokkaiden mahdollisuudet tulla vaaleissa valituksi, sillä silloin äänikynnys laskisi nykyisestä korkeasta 14 prosentista. Käytännössä se tarkoittaisi ilman vaaliliittoa kohtuullisellakin äänimäärällä olevan mahdollista päästä vaaleissa läpi, toisin kuin tällä hetkellä on.

Etelä-Savo tarvitsee asiassa tuumaustauon. Meidän on yhdessä mietittävä, mikä suunta meille olisi paras. En näet ole ollenkaan varma siitä, että juuri jossain muualla ideoitu Itä-Suomen vaalipiiri olisi meille paras vaitoehto. Teemme paljon yhteistyötä Kymen ja Etelä-Karjalan kanssa ja sekin vaihtoehto olisi tutkailtava.

Nyt näyttää pahasti siltä, että vaalipiirien rajoja on tehty karttaharjoituksina joissakin puoluetoimistoissa. Todelliset tavoitteet näille harjoituksille tuskin päivänvaloa tulevat näkemään. Toivottavasti huhut niistä ja menettelytavoista ovat vahvasti liioiteltuja.

Ei kommentteja: