keskiviikkona, marraskuuta 28, 2007

Ehdoton asia

Eilinen junamatka Helsinkiin sujui jälleen vauhdilla. Meitä edustajia oli samassa vaunussa useita ja saimme taas laitettua maan asiat järjestykseen. Ns. junaparlamentti on hyvä foorumi puhua oikeistakin asioista eri puolueiden ja eri kulmakuntien edustajien kanssa.

Kaikilla kunnilla tuntuu olevan samansuuntaiset tilanteet. Varkauden rajua päätöstä taloutensa oikaisemiseksi henkilökunnan lomauttamisella myös ymmärrettiin. Kouvolan seudun kuntaliitoksilla haetaan samoja tavoitteita kuin meillä joitakin vuosia sitten. Lahtelaiset edustajat kertovat ja kommentoivat mielellään uuden kaupunginjohtajansa (meidän entisen siis) edesottamuksia.

Eilinen päivä oli kovin tuulinen täällä Helsingissä. Samanlainen kylmä puhuri tuntuu nyt käyvän Mikkelissäkin; sosiaalilautakunta kokoontuu tänään tekemään lopullista esitystään ensi vuoden budjetista. Virkamiesesitys on kylmä. Omaishoitajien tuen määrää aiotaan esityksen mukaan pienentää.

Suunnitelmassa ei ole mitään järkeä. Omaishoitajien lukumäärä kaupungissa on kasvanut ja tullee väestön ikääntyessä kasvamaan entisestään. Tänä vuonna omaishoitoon varatut rahat on käytetty loppuun jo keväällä ja ensi vuodelle olisi summaa pitänyt siis pikemminkin suurentaa.

Esitystä perustellaan tietysti monella taloudellisella näkökulmalla, mutta tosiasia on, että pelkästään taloudellisestakin näkökulmasta katsottuna, satsaaminen omaishoitoon on paljon edullisempaa kuin ihmisten hoitaminen laitoksissa. Ihmiset, jotka hoitavat omaistaan kotona tekevät pyyteetöntä työtä ja saavat siitä nimellisen korvauksen.

Mikäli tätä ei arvosteta eikä auteta näitä hoitajia jaksamaan, joutuvat useat tällä hetkellä kotona pärjäävät vanhukset hyvin nopeasti laitoshoitoon, jossa paineet työntekijöillä ovat muutoinkin kovat. Toisaalta hoemme sitä, että haluamme pitää vanhukset mahdollisimman pitkään kotona ja edesauttaa heidän selviytymistään siellä, mutta toisaalta ollaan valmiit poistamaan siihen edellytykset. Minä en ainakaan ole!

En millään muotoa ymmärrä tätä logiikkaa enkä tule omaishoidontukea pienentävää esitystä päätöksentekovaiheessa hyväksymään. Tämän ilmoitin jo maanantaina kaupunginhallituksessakin kun asiasta puhuttiin. Harvoin olen ollut niin ehdoton kuin nyt tässä asiassa, mutta tiedän olevani todella heikon ihmisen puolella.Ei voi olla niin, että Mikkelin kaupungin kuralla oleva talous pelastuu omaishoitajien ja näiden hoidettavien kustannuksella. Toivon, että sosiaalilautakunta käyttää tänä iltana asiantuntemustaan ja harkintaa ja tekee osaltaan järkevän päätöksen.

Ei kommentteja: