tiistaina, marraskuuta 13, 2007

Pakkolaki vs. sovittelulaki

Eilinen ylimääräinen täysistunto kesti kaksitoista tuntia. Aloitimme iltapäivällä kello 14 ja lopetimme 2 jälkeen yöllä. Asiaa tuntui ihmisillä olevan. Kuulimme monenlaisia puheenvuoroja siitä, kuinka nyt on välttämätöntä säätää pakkolaki ja pakottaa hoitajat töihin.

Tunteikkaita puheenvuoroja sairaista lapsista ja vanhuksista kuultiin niin hallituspuolueiden kuin oppositiopuolueiden edustajien suunnalta. Huoli tilanteesta on varmasti kaikilla yhtä kova. Todella harmittavalta tuntui eilen se, että kaikkein vähiten huolestuneita tilanteesta vaikuttavata olevan pääministeri Vanhanen ja valtiovarainministeri Katainen, sillä nämä kyseiset herrat loistivat poissaolollaan.

Vastuullisena ministerinä peruspalveluministeri Risikko istui urhoollisesti ministeriaitiossa puolustamassa esitystä, mutta olisi ollut enemmän kuin suotavaa, että myös kokoomuslainen valtiovarainministeri Katainen olisi paikalla ollut. Vanhanen piipahti illalla 21 maissa vastaamassa muutamiin kysymyksiin, mutta muutoin ei ehtinyt keskustelua kuunnella.

Kesken istunnon saimme kuulla, että uusia irtisanoutumisia on tullut lähes 4 tuhatta ja asian vakavuus koko kansakunnan kannalta alkaa vaikuttaa todella mittavalta. Sähköpostit, joita hoitajat ovat ympäri Suomea meille edustajille satoja laittaneet kertovat paitsi pettymyksestä, epätoivosta niin myös vihasta nykyistä hallitusta kohtaan. Tilanteen korjaaminen vaatii nyt hallitukselta toimia!

Meidän puolueen edustajat valiokunnissa yrittivät saada muutamiin lain kohtiin muutoksia, jolloin laista olisi tullut pakottavan sijaan sovitteleva. Nämä ehdotukset eivät hallituspuolueen edustajille kelvanneet. Salissa näistä kohdista äänestettiin aamuyöstä ja tulos noudatti hallitus-oppositio-linjaa.

Sosialidemokraateilla on aidosti huoli hoidettavista ihmisistä, mutta myös hoitajien jaksamisesta. Tämä huoli ei poistu pakkolain säätämisellä eikä pakottamisella. Huoli poistuu rahalla, jota hallituksella käytettävissään kyllä on. Kysymys on arvoista.

Ei kommentteja: