tiistaina, joulukuuta 07, 2010

Energiaa

Olen yrittänyt pysyä kaukana maakuntaamme ja kaupunkiamme koskevasta suunnitelmasta kahden energiayhtiön muuttamisesta yhdeksi suureksi. Asiaa on vatvottu jo muutaman vuoden ajan ja luulin sen jo saaneen päätöksensä, kun Mikkelin kaupungin kaupunginhallituksen nimittämä kolmen hengen tiimi antoi joku aika sitten julki lausuman, jolla asia tällä erää haudattaisiin ja siihen palattaisiin joskus tuonnempana, mikäli tarvetta ilmenee.

Se syy, miksi en ole halunnut asiaan puuttua on yksinkertainen. En ole ollut prosessissa millään lailla osallisena enkä siis ole joutunut siitä mielipidettä muodostamaan. Kysyttäessä olen vastannut, että tulevaisuudessa Etelä-Savossa tulee olemaan yksi maakunnallinen energiayhtiö, mutta sen aika ei liene ole nyt.

Prosessia on viety eteenpäin erikseen sovittujen henkilöiden johdolla. Ensin neuvottelijoina olivat molempien yhtiöiden hallitusten edusmiehet ja sittemmin ESE:n omistajaa eli Mikkelin kaupunkia edustavat kaupunginhallituksen edustajat. Kaupunginhallitus on ohjeistanut heidät toimimaan ja mielestäni he ovat toimineet juuri saamiensa aikataulutuksen ja ohjeistuksen mukaan.

Nyttemmin on kuitenkin käynyt ilmi, että yksittäisillä kaupunginvaltuutetuilla on herännyt halua osallistua asian käsittelyyn. Muodollisesti tätä mahdollisuutta valtuutetuilla (kuten ei siis minullakaan) ei ole ollut, koska mitään päätettävää ei ole ollut. Kolmen hengen neuvotteluryhmän lausuman jälkeenkään valtuustolla ei ole mitään päätettävää.

Valtuustolla on kuitenkin mahdollisuus osallistua asiaan keskustelun muodossa, mikä ymmärtääkseni tapahtuukin ensi valtuuston kokouksessa 20.12. jolloin kaupunginvaltuustolle kerrotaan, mistä asiassa kokonaisuudessaan on ollut kysymys ja mikä on tämänhetkinen tilanne. Harhaanjohtavien lehtikirjoitusten varassa ei tarvitse sen jälkeen enää kenenkään olla. Valtuuston keskustelu ja mielipide tulee sitten ottaa mahdollista jatkoa varten huomioon. Kaupunginvaltuusto kuitenkin on se ylin päättävä elin.

Ei kommentteja: