keskiviikkona, joulukuuta 01, 2010

Kilpakosintaa?

Maanantaina naapurikuntamme Puumala teki valtuustossa päätöksen siitä, että lähtevät neuvottelemaan kuntaliitoksesta Savonlinnan kanssa. Kunnanhallitus oli aikaisemmin esittänyt neuvottelujen aloittamista Mikkelin kanssa. Puumalalle on annettu mielikuva siitä, että molemmat kaupungit haluavat tehdä liitoksen.

Pieni Puumala on käsrsinyt verotulojen vähentymisestä johtuvasta tiukasta taloustilanteesta jo vuosia ja he ovat ansiokkaasti yrittäneet saada kunnan taloutta korjattua siinä kuitenkaan kovin hyvin onnistumatta. Väen vähenemiselle he eivät mahda mitään.

Usean vuoden ajan on Mikkelin ja Puumalan välisillä sopimuksilla järjestetty niin sosiaali-ja terveydenhuollon kuin opetuspuolenkin palveluita. Suurimpana kuntakeskuksena Mikkelillä on ollut vastuullinen rooli pienempiensä auttamisessa. Nyt nämä sopimukset luonnollisestikin tulevat purettaviksi, mikäli kuntaliitos Savonlinnan kanssa toteutuu.

Mikkeli on ollut tekemässä kuntaliitoksia pariin otteeseen aikaisemmin. Kaupunkimme on jo nyt maantieteellisesti laaja ja kauimmaiset asukkaat elelevät kymmenien kilometrien päässä kaupungin keskustasta. Palveluiden järjestäminen tasapuolisesti on ollut vaikeaa. Meillä oli valmius aloittaa neuvottelut naapurimme kanssa liitoksen tekemiseksi, mutta demokratia näki asian toisin.

Toivottavasti kuntalaisten edusmiehet (valtuutetut) ovat harkinneet asian huolella, sillä pelkillä kuvitellun kasvavilla saaristorahoilla ei Puumalan perukoilla asuvien ihmisten terveyspalveluita hoideta. Ministeriön tiukka kanta siitä, että yhteinen kuntaraja täytyy olla, voi vielä pelastaa puumalalaisten tulevaisuuden.

Ei kommentteja: