sunnuntaina, joulukuuta 05, 2010

Kielipuolet keskustelussa

Männä viikolla oli tv:ssä muutaman tunnin mittainen keskustelu ruotsinkielestä teemalla "Pakkoruotsi". Katsoin keskustelun ja en voi sanoa olleeni tyytyväinen sen tasoon millään mittarilla mitattuna.

Jankkaava keskustelu ja aidanseipäistä puhuminen veivät pohjan varsinaiselta aiheelta. Olisin halunnut kuulla perusteltuja mielipiteitä esim. kieltenopetuksen varhentamisesta ja lasten mahdollisuuksista/tarpeista opiskella useampia kieliä.

Itse olen sitä mieltä, että me suomalaiset osaamme liian vähän ja liian heikosti muita kieliä. Kaikki lisä olisi meille tarpeen ja siksi kielivalikoimaa tulisi pystyä laajentamaan. Mitä nuorempi lapsi, sitä helpommin hän vieraita kieliä oppii ja siitä syystä kannatan esitystä B2 kielen aloittamisesta jo alakoulussa.

Ajatus siitä, että itäsuomalaiset lapset opiskelisivat enemmän venäjää on kannatettava. En kuitenkaan halua, että joudumme tekemään sen ruotsin kielen kustannuksella. Sen kolme vuotta, minkä peruskoulussa nykyisin "joutuu" lukemaan ruotsia, voitaisiin mainiosti tiivistää lyhyempään ja varhaisempaan aikaan lopputuloksen kärsimättä. Myös itäsuomalaisilla lapsilla tulee olla mahdollisuus oppia ruotsia ihan samalla tavalla kuin serkkunsa länsirannikolla oppivat suomea.

Ei kommentteja: