lauantaina, toukokuuta 21, 2011

Vaalipiirimuutos

Sekä radion uutisissa että meidän Demari-lehdessä kerrottiin eilen, että vaalilakia tullaan muuttamaan siten, että pienempiä vaalipiirejä yhdistettäisiin keskenään. Samaa kaavailua on ollut jo edellisen kauden aikana.

Perustuslakivaliokunnan edellinen (kok) ja tämänhetkinen (sd.) puheenjohtaja ovat antaneet lausunnon, että yhdistäminen tehtäisi Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan kesken. Etelä-Savosta ei puhuttu mitään, vaikka meillähän se pienin edustajamäärä on ja vähintäänkin yhtä korkea äänikynnys kuin Pohjois-Karjalassa.

Puolueiden piirijärjestöjen vastustaminen tässä tuskin tulee ketään pelastamaan. Siksi olisikin ymmärrettävä realiteetit ja lähdettävä pikaisesti miettimään, kenen kanssa Etelä-Savon olisi järkevintä yhdistyä eikä työnnettäisi päätä pensaaseen ja odoteltaisi jakojäännöksenä muiden päättämää kohtaloa.

Sillä nimittäin on merkitystä, mihin suuntaan haluamme omaa maakuntaamme viedä siinä vaiheessa, kun lakiin tulee tehtäväksi muutos vaalipiireistä. Maakuntalehti Länsi-Savo uutisoi asiasta myös tänään ja kertoi jutussa kysyneensä kommenttia vaalipiirin kansanedustajilta Backmanilta ja Toivakalta, mutta eivät saaneet heitä säätytalolta kiinni.

Olisi hyvä Länkkärinkin muistaa, että Etelä-Savosta on toistaiseksi vielä valittu kuusi kansanedustajaa lehden toistuvasti luuleman kahden sijasta. Vaalipiirimuutos toki voi tämänkin tilanteen nopeasti muuttaa, varsinkin jos emme itse ole aktiivisia uuden suunnan hakemisessa.

Ei kommentteja: