maanantaina, toukokuuta 30, 2011

Yhteiskunnallinen yritys

Nyt kun hallitusta on kasattu Helsingin Säätytalolla jo toista viikkoa, on meillä ns. sivustaseuraajilla ollut mahdollisuus tehdä muuta kansanedustajan työtä kuin normaali eduskuntatyötä.

Itse piipahdin viime viikolla Mikkelin kaupunginhallituksen ja virkamiesjoukon nkanssa Oulussa tutustumassa heidän uusiin aluevaltauksiinsa liittyen palvelujen tuottamiseen ja järjestämiseen.

Oulun kaupunki on perustamassa yhteiskunnallista yritystä, jonka alle kasataan kaikki kaupunginosissa tällä hetkellä toimivat ns. Asukastuvat. Nämä tuvat ovat olleet asukkaidensa käytössä kohtaamispaikkoina ja palvelujen tarjoajina parhaimmillaan ou vuosikymmeniä ja ne ovat täydentäneet kaupungin omaa tarjontaa esim. vanhusten kotihoitopalveluissa.

Yhteiskunnallisen yrityksen ideana on osakeyhtiömuotoisesti ottaa vastatakseen tiettyjen palveluiden järjestäminen ja siten, että kaikki yritykseen tuleva raha käytetään itse toimintaan eli voittoa ei kellekään tuloksesta jaeta.

Mallia tämänkaltaisesta on haettu Iso-Britanniasta, jossa se on kehitetty eri aloille ja tosi pitkälle. Olen aivan ihastunut malliin ja Oulun visiitin jälkeen entsitä vakuuttuneempi siitä, että se tulee toimimaan Mikkelissäkin. Suunnitelmat asian eteenpäin viemiseksi ovat jo pitkällä.

Ei kommentteja: