tiistaina, elokuuta 14, 2007

Arkeen astuminen

Tänään alkavat koulut ja samalla muu Suomi tuntuu lopettavan kesänviettonsa. Matkailupaikat sulkevat ovensa, ihmiset palaavat mökeiltänsä ja suuntaavat ajatukset töihinsä. Koulujen kesälomien paikasta on käyty keskustelua monena vuotena, varsinkin sellaisien kesien jälkeen, kun varsinaiset helteet ovat ajoittuneet vasta elokuulle.

Keskustelu ja uudelleen arviointi tästäkin asiasta on sallittava. Monenlaisia perusteluja loman ajankohdasta löytyy ja niitä täytyy voida puntaroida sekä lasten, vanhempien että opettajien näkökulmasta. Ilman muuta on selvää, että ainoastaan jatkamalla kevätlukukautta juhannukseen asti, ei kukaan tule pitkää kevätlukukautta jaksamaan. Uudenlainen koulutyön jaksottaminen siten, että väliin sijoitetaan sopivasti lomia voisi olla hyvä ratkaisu.

Elokuun myötä ovat myös kaupungin luottamushenkilöt astuneet arkeen. Kaupunginhallitus on jo kokoontunut ja pitänyt talousseminaariaan. Eilen oli koolla kaupunginvaltuusto samojen teemojen parissa. Varsinaisesti paljoakaan uutta (kaupunginjohtajaa lukuunottamatta!) ei ole ilmaantunut kesän aikana. Luvut ja madonluvut ovat tutulla tasolla.

Myönteisenä asiana pidän kuitenkin sitä, että pikkuhiljaa niin valtuutettujen kuin virkamiestenkin puheet kertovat tajunnan laajentumisesta sen suhteen, että toimiin on jokaisen ryhdyttävä ja toden teolla. On toki helppoa yleisellä tasolla asia ymmärtää, mutta sen jälkeen kun tulee yksittäisten päätösten vuoro, halutaankin asiassa tehdä poikkeus.

On kuitenkin pidettävä kirkkaana mielessä se, mitä varten kunta/kaupunki ylipäätänsä on olemassa ja mitkä ovat ne palvelut, joita kaupungin tulee asukkailleen järjestää. Ennaltaehkäisevän panostuksen merkitystä niin koulu kuin sosiaali- ja terveyspuolella ei voi kylliksi korostaa.

Säästämisen vimmassa on syytä muistaa, että paljon pitkäjänteisempää toimintaa myös taloudellisesti on se, että satsataan lapsiin ja nuoriin siinä vaiheessa, jolloin varsinaisia ongelmia ei vielä ole havaittavissa. Satsaukset ovat mahdollisia niin liikunta-, opetus-, sosiaali- kuin terveyspuolellakin. Yhtä lailla voidaan näitä panostuksia kohdentaa aikuisväestöön eri elämänkaaren vaiheissa. Malleja järkevistä tavoista toimia on kyllä saatavissa.

Myös meidän perheessä aloitetaan arki. Onni menee tänään tokaluokalle Urpolan kouluun ja on innoissaan nähdessään taas luokkakavereita. Eilen kävimme tekemässä serkkupoikien kanssa "pakollisia" koulutarvikehankintoja, joten puitteet siltä osin pitäisi olla kunnossa.

Oma työni käynnistyy myös pikkuhiljaa. Loma ei mennyt ihan niin kuin vielä juhannuksena sen kuvittelin menevän, mutta sellaistahan se elämä kai monasti on. Paljon jäi tekemättä sellaista, mitä olin kuvitellut tekeväni, mutta paljon tuli myös tehtyä. Varsinainen istuntokausi alkaa syyskuussa, mutta muita tilaisuuksia ja töitä täällä maakunnassa on yllin kyllin ennen sitä.

Ei kommentteja: