maanantaina, elokuuta 20, 2007

JAA, EI, TYHJÄ, POISSA

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) on ilmiselvästi palannut lomilta, sillä hän on ottanut julkisesti kantaa moneen tärkeään asiaan. Itse jäin miettimään suhtautumista kansanäänestyksiin. Ministeri aikoo selvityttää, kuinka olisi mahdollista lisätä kansalaisten suoraa vaikuttamismahdollisuutta esim juuri kansanäänestysten avulla.

Tälläkin asialla on puolensa. Kansalaisten kaikenlainen aktivoiminen ja mahdollisuudet esim. netissä tehtäviin äänestyksiin (kuten viestintäministeri Linden tänä aamuna uutisissa ideoi) ovat varmasti lähitulevaisuudessa selvitettäviä asioita. Mielestäni on kuitenkin oltava varovainen siinä, mitä asioita kansanäänestyksillä halutaan mitata.

Tyypillisiä ja järkeviä kansanäänestyksiä on pidetty kuntaliitoskysymyksissä, jolloin kunnan päätöksentekijöiden tueksi ovat asukkaat voineet kertoa mielipiteensä osallistumalla JAA/EI äänestyksiin. Näitä mielipiteitä on pidetty neuvoa antavina eli ne on joko otettu huomioon tai ei.

On asioita, joissa päätöksentekoon liittyy paljon taustaselvittelyä, yksityiskohtia, kompromisseja jne, jolloin yksinkertainen puolesta tai vastaan äänestys ei ole mahdollista. Tällöin päätöksen tekevät demokraattisesti vaaleilla valitut ihmiset, jotka ovat velvollisia paitsi perehtymään päätettävään asiaan niin myös kantamaan siitä vastuun. Sitä tarkoitetaan edustuksellisella demokratialla.

Ei kommentteja: