Parina viime päivänä olemme saaneet kuulla valtiovarainministerin esittelevän ylpeänä ensi vuoden talousarviotaan. Julkistamistilaisuudessa kuultiin luonnollisestikin budjetin myönteisistä asioista. Näinä hyvinä taloudellisina aikoina, on talousarvioesitykseen ollut mahdollista ja mielestäni välttämätöntäkin mahduttaa kansalaisten kannalta myönteisiä ratkaisuja.
Ennen eduskuntavaaleja ihmisiä paljon puhututtivat kysymykset eläkeläisten verotuksen epäoikeudenmukaisuudesta sekä perintöverotuksen tiukkuus. Nämä tullevat ensi vuoden budjetissa korjattua ja se on hyvä. Oma kantani näihin asioihin on ollut pitkään selvillä ja se noudattelee nyt esiteltyä ehdotusta.
Alkoholiveron korotus on myös tervetullutta. Olen useasti myös näillä sivuilla pohdiskellut päihdeongelmaa, joka tilastojenkin mukaan on täällä Etelä-Savossa muuta maata turmiollisempaa. Hinnalla pystytään minkä tahansa tuotteen kysyntää ja kulutusta hillitsemään ja alkoholin kohdalla tämä hillitseminen on enemmän kuin tarpeen.
Lista niistä asioista, joita budjetissa ei näy tai jotka olisivat saaneet jäädä näkymättä, on pidempi. Moneen kertaan kirottu päivähoidon nollamaksuluokan poistaminen on näistä ehkä inhottavin esimerkki. Yksinhuoltajille suunniteltu 10 euron korotus ei taida paljoa lämmittää sellaista huoltajaa, jonka lapsen päivähoitomaksu tulee nousemaan parilla sadalla eurolla entisen maksuttomuuden sijaan.
Viitostien perusparannuksen jääminen pois budjettikirjasta on eteläsavolaisille jo tuttu juttu. Tällä kertaa se vaan tuntuu entistä törkeämmältä, sillä ns periaatteelliset päätökset asiasta on jo edellisen hallituksen kaudella tehty.
Suunnitelmat polttoaineen veron korotuksista tulisi tehdä siten, että otettaisiin huomioon alueet, joilla joukkoliikenne ei ole kehittynyttä ja oman auton käyttö on elämisen kannalta välttämätöntä. Tässä esimerkki siitä, kuinka maan eri alueet todella ovat erilaisia eikä samoja säännöksiä voi yks yhteen soveltaa joka kulmalla. Toivon, että tämä tarkentuu sellaiseksi, että tosiasiat tulevat otetuksi huomioon.
Monta muutakin pelottavaa asiaa budjettiehdotukseen liittyy. Monessa kohdassa tehdään jokin myönteinen muutos, joka toisessa kohdassa koituu samoille ihmisille kielteiseksi. Esimerkiksi asiakasmaksujen korottaminen kohdistuu eniten juuri pienituloisiin eläkeläisiin, joiden 20 euron saama korotus kansaneläkkeeseen ei riitä terveyspalveluiden maksujen nousuun. Muitakin vastaavia tulee paljastumaan.
Naisvaltaisten alojen palkankorotuksista ei vielä eilen kuultu mitään. Uskon, että asiaa ei kovin kauaa voi pimennossa pitää. Jokin suunnitelma siitä, kuinka hallitus aikoo lupauksensa tässä tärkeässä asiassa lunastaa, on pakko pian saada muidenkin ruodittavaksi.
Muutoinkin uskon, että jahka budjetti eduskunnalle syyskuussa annetaan, sieltä löytyy paljon muutakin kommentoitavaa, niin myönteistä kuin kielteistäkin. Itse jouduin toissapäivänä kummalliseen tilanteeseen; olin juuri Harjun hautausmaalla katsastamassa hautapaikkaa, kun puhelin soi ja jouduin lehden toimittajalle selvittämään kantojani budjetista. En ihan sillä hetkellä ollut kovin täysillä orientoitunut juuri valtion ensi vuoden talousarvioon.
Tässä yhteydessä voinkin jo kiittää niistä lukuisista tekstiviesteistä ja sähköposteista, joita olen saanut edellisen blogini ("Isän tyttö") johdosta. On totta, että ihmisten myötäeläminen surussa lämmittää ja helpottaa muutoin niin kovin vaikeita hetkiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti