keskiviikkona, elokuuta 29, 2007

Repovesi rules!

Tahkovuoren matkailukeskittymästä oli eilen mukava laskeutua omaan maakuntaan. Osittain Etelä-Savossakin sijaitseva Repovesi oli eilen tapetilla. Valkealan kunta järjesti informaatio- ja keskustelutilaisuuden Repoveden kansallispuistoa koskevassa asiassa. Myös meidät eteläsavolaiset kansanedustajat oli paikalle kutsuttu.

Tilaisuus olikin hyvä ja olin tyytyväinen, että olin kaatosateessa paikalle kurvannut. Tilaisuuden aiheena oli se, kuinka kansallispuistoa voitaisi jatkossa kehittää nimenomaaan luontomatkailua silmälläpitäen. Mahdollisuudet ovat mittaamattomat.

On tutkittu, että ihmiset entistä enemmän haluavat niin mökki- kuin retkeilylomiltaan ohjattua ja aktiivista toimintaa. Pelkkä oleilu ei enää tämänpäivän lomalaisille riitä. Etelä-Savolla on nyt tuhannen taalan paikka profiloitua aktiivisen mökkiläisen maakuntana. Repoveden kansallispuiston "jalostaminen" ja hyödyntäminen on osattava ottaa mahdollisuutena.

Mäntyharjun ja Valkealan kunnat ovat käyneet keskusteluja siitä, kuinka kansallispuistoa saataisi kehitettyä molempien kuntien asukkaita ja mökkiläisiä hyödyntäen. Nyt keskustelu on laajennettava maakuntien liittojen tasolle. Luontomatkailu on tulevaisuutta ja sijaintinsa puolesta Repoveden puistolla markkinat ovat valtavat.

Kansallispuiston yhteyteen on nähty järkeväksi perustaa ns. Repovesikeskus. Keskuksen tarkoituksena on tarjota ihmisille niin ravitsemus-, majoitus- kuin opaspalveluita. Tämän päivän retkeilijä haluaa yhä useammin kulkea turvallisilla, hyvinopastetuilla reiteillä sekä syödä ja kenties yöpyä tasokkaissa nykyaikaisissa paikoissa.

Keskusken sijainniksi on ollut esillä monta vaihtoehtoa. Eilisessä tilaisuudessa läsnäollut Orilammen lomakeskuksen edustaja hiljensi salin kertoessaan, että perheyritys on tehnyt päätöksen myydä yritystoiminnan rakennuksineen ja tiluksineen. Repovesikeskuksen sijainti selvisi siis saman tien.

Mielestäni juuri Orilammen lomakeskuksen paikalle on syytä sijoittaa uusi, palveluja tarjoava Repovesikeskus. Jatkosuunnitelmien tekemistä varten kymenlaaksolaiset kansanedustajat tulevat syksyllä tekemään talousarvioaloitteen, johon me eteläsavolaisetkin saamme puumerkkimme laittaa. Repovedestä voi muodostua Etelä-Savon "Tahko".

Ei kommentteja: