tiistaina, heinäkuuta 21, 2009

Klubitalolla

Tämän päivän Hesarissa oli jälleen juttu siitä, kuinka mielenterveyspotilaiden elämä voi olla hankalaa. Näkökulma oli nyt omaisen. On päivänselvää, että tässäkään sairauden lajissa ei sairastunut ole ainoa kärsijä, vaan hänen koko lähipiirinsä on tilanteessa mukana ja jopa vaarassa sairastua itsekin.

Pitkin kesää on tullut huolestuneita viestejä siitä, kuinka erityisesti kesällä on vaikea saada apua ongelmiinsa. Syksyllä on odotettavissa jälleen ruuhkaisia odotushuoneita niissä kunnissa, joissa mielenterveyspalveluita vielä ylipäätänsäkään järjestetään.

Jo nyt varoitellaan siitä, kuinka kesälomakauden jälkeen A-klinikat tulevat pursuamaan asiakkaita pitkien terassikausien päätteeksi. Näillä kahdella palvelulla on ikävä kyllä yhteytensä. Mielenterveyden (masennuksen) ongelmat ovat usein niitä, joita etenkin alkuvaiheessa yritetään itsehoitaa alkoholilla. Alkoholin liikakäyttö aiheuttaa lisää masennusta ja kierre on valmis.

Mikäli mielenterveyspalvelut olisivat tehokkaat, voisi itsehoitoinen alkoholi jäädä kuvioista pois ja ongelmien syihin pääseminen nopeasti vähentäisi ja keventäisi hoidon tarvetta. Monen ihmisen ja perheen elämä paranisi.

Vierailin viime viikolla Savonlinnassa käydessäni eräässä mielenterveyskuntoutujien paratiisissa. Upea idyllinen vanha puutalo keskellä kaupungin keskustaa on avannut ovensa mielenterveyskuntoutujille. Klubitalon nimellä toimintaa on ympäri maata ja sen perusajatuksena on järjestää matalan kynnyksen toimintaa niille, jotka oman elämäntilanteensa vuoksi tarvitsevat vaihtelevasti toisten apua ja tukea. Näitä Klubitaloja tulisi olla enemmän.

Ei kommentteja: