torstaina, heinäkuuta 02, 2009

Ulvova mylläri

Mikkelin kesäteatterissa esitetään tänä kesänä täysille katsomoille Arto Paasilinnan kirjaan perustuvaa näytelmää Ulvova mylläri. Olimme eilen Työväenyhdistyksen porukan kanssa jo perinteeksi muodostuneella kesäteatterivierailulla, tällä kertaa siis omassa kaupungissa.

Ympäristönä kesäteatteri on upea. Korkealla, Naisvuoren juurella ja keskellä kaupunkia sijaitseva teatteri tarjoaa mahtavat puitteet jokakesäiselle nautinnolle. Esitys oli odotetun kaltainen, ovathan Paasilinnan kirjat kaikki tullut luettua.

Kertomus sinänsä on Paasilinnan tapaan vakava, mutta hurtin huumorin varjolla esitetty. Suhtautuminen "omituisiin" ihmisiin ja erilaisuuteen yleensäkin, on meidän yhteiskunnassa samalla tolalla, kuin näytelmän kuvaamalla 1950 -luvulla. Ajatuksia herättävä ilta siis.

Iltapäivälehdet ovat pitäneet kirjailija Paasilinnaa esillä tänä keväänä ja kesänä vähän muutenkin. Vanhenevan kirjailijan mieli ja fysiikka eivät taida kulkea ihan samaa tahtia. Toivoa sopii, että kansan ihailema Paasilinna saa läheistensä tuella terveytensä järjestykseen ja voisi nauttia loppuelämänsä ajan sitä oikeanlaista arvostusta ja huomiota, jota hän uransa perusteella ansaitsee.

Ei kommentteja: