torstaina, heinäkuuta 02, 2009

Töitä auringossa

Olimme eilen puheenjohtaja Urpilaisen kanssa Mikkelin torilla kuuntelemassa kansalaisten huolia. Niitä totisesti tuntuu riittävän. Olimme lehti-ilmoituksessa ilmoittaneet olevamme paikalla tunnin verran, mutta lähes kaksi tuntia paikalla vierähti.

Kesästä ja useimpien ihmisten lomasta huolimatta, murheet ja yhteiskunnan epäkohdat vaivaavat ihmisten mieliä. Moni kaupunkilainen kertoi olevansa huolestunut omaishoitajana vanhuksensa tai vammaisen lapsensa puolesta. Huoli on tiedostetty demaripäättäjien keskuudessa, mutta emme ole saaneet muita ryhmiä tarpeeksi asiasta kiinnostumaan, jotta asia olisi saatu sotelautakunnassa hoidettua.

Mielenterveyspotilaiden tilanne erityisesti näin kesäaikana oli monen huolena. Meille kansanedustajille tulevan sähköpostin perusteella, voin todeta etenkin tämän kesän osalta, että tarvetta hoidolle koko maassa on varmasti enemmän kuin sitä on tarjolla. Mieleltään terveet ihmiset eivät lähetä meille sellaista postia ja sellaisia määriä, kuin nyt viime viikkoina on tullut. Paitsi että nämä mailit tukkivat postilaatikkomme, niin ne herättävät ainakin minussa huolen siitä, onko mielenterveyskuntoutujien hoitoa alettua tietoisesti ajaa alas.

Moni kansalainen tiedusteli eilen torilla sitä, että olenko jo lomalla. Itsekin pysähdyin asiaa miettimään ja jouduin toteamaan, että osittain joo. Istuntovapaa toki tarkoittaa lomaa Helsingistä ja päivittäisestä huiskeesta, mutta ihmisten murheiden kuunteleminen ja niiden hoitaminen käy kyllä työstä, vaikka sitä saakin aurinkoisella torilla tehdä.

Ihmisten kynnys ottaa yhteyttä tai tarttua hihastani milloin missäkin, on matala ja se on ainoastaan hyvä asia. Vain ihmisiä kuuntelemalla ja olemalla läsnä, voi tätä työtä tehdä. Istuessamme eilen Jutan kanssa vielä lörtsyillä Minnan Torikahvilassa, huomasi moni torikahvittelija sen, että SDP:llä on nyt sellainen puheenjohtajakin, jota on helppo lähestyä.

Ensi lauantaista lähtien olen viikon verran oikeasti lomalla. Lähden reissuun, enkä lue suomalaisia sanomalehtiä enkä pidä puhelinta kaiken aikaa mukana. Vietän viikon nukkuen, lukien ainoastaan dekkareita ja nauttien kauniista merimaisemista. Loppukesän olen taas kansalaisten saatavilla omassa maakunnassa.

Ei kommentteja: