keskiviikkona, heinäkuuta 15, 2009

Niinistön harhat

Kokonaan kotimaan asioilta en lomaviikolla ulkomaillakaan voinut välttyä. STT piti puhelimitse huolen siitä, että vaalirahoituskuviot pysyvät mielissä. Kokonaan kärryillä en kyllä enää voi sanoa olevani.

Viime viikon lehtiä lukiessani huomasin, kuinka omituiseksi koko keskustelu on mennyt. Kaikki todistelevat vuorollaan, että vaalien rahallisessa tukemisessa ei ole mitään laitonta, mutta siitä huolimatta asiaa paheksutaan voimakkaasti.

Paheksuntaan ja selvittelyyn on toki aihetta, nyt kun samat naamat ja nimet tuntuvat vieteriukkojen lailla pompahtelevan aina siellä, missä jotakin liikehdintää rahanjaossa on ollut. Naurettavaa on puolestaan se, että puhemies Sauli Niinistö kokee asiakseen paheksua milloin mitäkin kansanedustajien toimintaan liittyvää asiaa.

Joku viikko sitten hän oli lehdessä vihjaissut, että edustajien Lapin matkat voivat täyttää korruption tunnusmerkit. Itse en tällaista juttua nähnyt, mutta joku toimittaja viime viikolla soitti kaikki suurten puolueen edustajat läpi ja esitti tähän liittyviä kysymyksiä.

Ihan kuin toimittaja ja sitä kautta suuri yleisö kuvittelisi, että kansanedustajat kilvan ravaisivat Lapissa nauttien jonkun maksamina upeasta luonnosta ja maittavista antimista. Näiden lukemattomien korruptioreissujen jälkeen kansanedustajat sitten säätäisivät lakeja isäntien haluamalla tavalla. Huh, huh.

Tällainen kuvitelma on tietenkin todella harhainen, enkä voi ymmärtää, mihin se perustuu ja ketä tällaisen ajatuksen esillenostaminen oikein palvelee. Kansanedustajien työhön kuuluu asioihin perehtyminen hyvin monelta kantilta. Yhtenä tapana perehtymiseen on eri sidosryhmien tapaamiset. Näitä tapaamisia järjestetään niin Helsingissä kuin muuallakin maassa, myös Lapissa.

Päinvastoin, on erityisen suotavaa, että saisimme pääkaupunkiseudun kymmenet kansanedustajat liikkumaan muuallekin päin Suomea. Esimerkiksi Savonlinnan kaupunki on onnistunut usean vuoden ajan siinä, että saa valtakunnan vaikuttajia paikalle kuulemaan kaupungin ajankohtaisia huolia.

Yhdistämällä asiaan mahdollisuuden miellyttävään oopperakokemukseen, voi helsinkiläisetkin kansanedustajat saada kesälomallaan paikalle. Tuskin muutoin saamme heitä kiinnostumaan pienen kaupungin ongelmista. Mitään päätöksentekoon liittyvää kytköstä ei näillä tilaisuuksilla kuitenkaan saada synnytettyä eli mistään korruptiosta ei voi olla kysymys. Tiedon jakaminen ei liene vielä maaseudullakaan ole kriminalisoitua.

Samalla tavalla kesän aikana kansanedustajia kutsutaan tutustumaan niin Porin kulttuuritarjontaan, kuin Jyväskylän kesään tai Mikkelin Musiikkijuhlille tai mihin tahansa miellyttävään kesätapahtumaan. Ulkopuolisesta voi toki tuntua siltä, että mikäs noita tapahtumia on kierrellessä, mutta näin asianosaisena voin lohduttaa, että verkostoituminen ja erilaisten näkemysten kuunteleminen on yksi osa meidän työtä.

Niinistön harhat ovat jo nyt lehtitietojen mukaan aiheuttaneet sen, että esimerkiksi Savonlinnan oopperajuhlille on ilmoittautunut ennätysvähän kansanedustajia. Tämä ei ole ainakaan savonlinnalaisten tai meidän eteläsavolaisten etu. Kiittäkäämme maakuntamme alasajosta jälleen kerran yhtä kokoomuslaista ja etelän herraa!

Ei kommentteja: