torstaina, syyskuuta 07, 2006

Arkista aherrusta

Juuri luin maanantaina kirjoittamaani tekstiä. Huomasinpa, kuinka oikeassa olinkaan arvioidessani etukäteen, mistä valtuustossa tullaan puhumaan. Eipä tosin voi ajatella, että olisin erityisen hyvä ennustaja, sillä onhan tämä jo kuudes vuoteni Mikkelin kaupunginvaltuustossa eli joitakin päätelmiä olen oppinut tekemään.

Parina päivänä on saatu seurata Tampereella tapahtuvaa uudistusta. Siellä on päädytty valitsemaan kaupungin johtoon luottamushenkilö perinteisen virkamiehen sijaan. Ehdokkaita/halukkaita oli viime vaiheessa kolme, joista valtuutetut saivat eilen äänestää. Puolueet olivat keskuudestaan valinneet ehdokkaansa ja näistä oli käyty kovaa lobbausta etukäteen. Eilen tv-uutisissa näkemäni lopputulos hymyilytti. Valituksi tuli kokenut (eli 62-vuotias mies) kunnallispoliitikko ja hänen vierellään oli NELJÄ eri ikäistä NAISTA, jotka siis valittiin APULAISIKSI.

En ole asiaan mitenkään erityisesti vihkiytynyt, joten en tiedä miten toimenkuvat näiden kesken jakautuvat. Kunhan ei vaan käy niin, että yksi (mies) johtaa ja apulaiset (naiset) tekevät työt... ja onkohan näillä kaikilla tarkoitus siirtyä kokopäivätoimisiksi poliitikoiksi vai kuinka homma on aiottu järjestää. Mielenkiinnolla tulen minäkin tilannetta seuraamaan.

Olen varma, että Tampereen kokoisessa kaupungissa kunnallispolitiikassa toimiminen käy työstä. Joskus (aika usein itse asiassa) tuntuu siltä, kuin jo Mikkelinkin kokoisessa kaupungissa kunnalliseen päätöksentekoon aktiivisesti osallistuminen olisi vähintäänkin osapäivätyötä. Joka viikko on useita kokouksia, joissa on syytä olla paikalla ja pelkkä paikallaolo ei niinkään työllistä, vaan se, että asioihin on perehdyttävä etukäteen.

Kuntalaisten yhteydenotot ovat osa poliitikon arkea. Näitä yhteydenottoja tulee päivittäin kymmeniä niin sähköpostitse, puhelimitse kuin kadulla ja kaupoissakin. Ja se on useimmiten pelkästään mukavaa. Kyse on kuitenkin ihmistä lähellä olevista asioista ja siitä, että vaikuttamaan valitut henkilöt ottavat heidän huolensa ja murheensa todesta.

Näin kännykkäaikana huomaankin olevani puhelimessa illat pitkät ja myös viikonloppuisin. Onneksi olen vielä toistaiseksi osannut laittaa puhelimen myös välillä kiinni. Ensi kevään eduskuntavaalit alkavat ihmisiä selvästi jo kiinnostaa, sillä etenkin viime aikoina yhteydenottoja Mikkelin ulkopuolelta on tullut runsaasti ja se on tietenkin hyvä asia.

Ei kommentteja: