perjantaina, syyskuuta 15, 2006

Sentin mitalla

Eilen illalla urakoin puhtaiden pyykkien parissa ja silityksen lomassa katsoin ajankohtaisohjelmaa (a-piste), jossa vieraaksi oli kutsuttu sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen. Hänen tittelikseen oli kylläkin laitettu tasa-arvoministeri. Jo heti ensi minuuteilla huomasi, minkäsävyisestä haastattelusta on kysymys. Verenpaineeni nousi samaa tahtia silitysraudan kuumenemisen kanssa.

Toimittaja jäi kiinni hokemaan "Naisen euro on 80 senttiä" ja käytti aikaa ja energiaa siihen, että sai todistettua ettei näin suinkaan ole vaan "Naisen euro onkin 96 senttiä". Vakavasta epäkohdasta puhuminen juuttui liian pitkäksi aikaa senttien laskemiseen.

Todellinen vääryys on se, että naisvaltaisten alojen palkat ovat aina olleet ja ilmeisesti tulevat aina olemaankin matalammat, kuin vastaavan koulutustason omaavien miesvaltaisten alojen palkat. Jotenkin vaan oletetaan, että naiset hakeutuvat kutsumuksensa mukaisesti esim. hoiva-, hoito-,opetusaloille eivätkä näin ollen tarvitse niin paljoa rahallista korvausta tekemästään työstä kuin yhtä paljon kouluja käyneet asentajat, teknikot, insinöörit jne.

Tämän uskomuksen ja logiikan purkaminen tarvitsee enemmän kuin yhden tv-ohjelman verran todistelua senttien määrästä. Töitä tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta riittää näköjään jatkossakin. Olisikin suotavaa, että tasa-arvo -etuliite kulkisi kaikkien ministereitten salkuissa, sillä niin itsestäänselvää tulisi sen huomioon ottamisen kaikilla sektoreilla olla.

Ei kommentteja: