torstaina, marraskuuta 09, 2006

Ensi neuvoa..

Soitin Ensineuvoon. Järjestelmäähän on paljon parjattu ja varmasti useimmiten ihan aiheestakin. Nyttemmin valituksia kuntalaisilta on kuulunut vähemmän eli homma on kenties lähtenyt sujumaan paremmin. Oma odotusaikani puhelimessa oli varsin lyhyt ja vastaaja hyvin ystävällinen ja auttavainen.

Asia koski poikaani ja olisin tarvinnut hänelle lääkärinajan pientä toimenpidettä varten. Koska vaivan laatu ei ollut mikään kovin kiireellinen, yritin saada omalle lääkärille seuraavaa vapaata aikaa. Hoitaja totesi, että marraskuu on jo täynnä ja joulukuun lista "avautuu" ensi viikolla, jolloin voi yrittää saada aikaa varattua. Lääkäri on tosin joulukuun alun lomalla, joten ensimmäinen vapaa aika voisi olla 18.12.

Voi hyvänen aika. Hoitaja oli oikein avulias; hän suositteli ajan varaamista yksityiseltä lääkäriasemalta. Nyt ymmärrän ensineuvon idean vähän paremmin! Tarkoitus ei olekaan saada hoidettua kuntalaisten vaivoja, vaan saada ohjattua osa porukasta yksityiselle sektorille. Meidän perheen kohdalla tämä hoitoonohjaus onnistui. Onnin vaiva täytyy saada hoidettua ja meillä yhden lapsen taloudessa on mahdollisuus tällä kertaa maksaa yksityiselle lääkärille.

Näin ei suinkaan ole kaikilla perheillä. Monilapsisissa perheissä ja pienituloisten eläkeläisten taikka työttömien talouksissa täytyy vain yrittää pysytellä mahdollisimman terveinä, sillä kunnallinen terveydenhuolto ei välttämättä hoitoa pysty antamaan eikä kalliisiin yksityislääkäreihin saata olla varaa.

Toisaalta ymmärrän tämän idean. Kun jollain ilveellä vain saisi ihmiset ymmärtämään, että jos ne meistä, joilla on taloudellisesti mahdollista hoidattaa itsensä muualla kuin julkisella puolella, myös niin tekisivät. Näin saataisiin väljyyttä kunnalliseen terveydenhuoltoon ja apua sieltä sitä tarvitseville varallisuudesta riippumatta. Pahalta tuntuu ajatus siitä, että vähiä terveyskeskusaikoja ei riitä sellaisille, joilla ei ole mahdollisuutta muualle mennä.

Ei kommentteja: