keskiviikkona, marraskuuta 01, 2006

Lex Taipale

Tämän päivän Hesarissa oli juttu siitä, kuinka kansanedustaja Ilkka Taipaleen kehittelemä malli on leviämässä Helsingin ulkopuolellekin (muistaakseni Järvenpäähän). Mallissa ideana on se, että työttömyyskortistoa perataan siten, että sellaiset pitkään työttömänä olleet henkilöt, joilla ei ole todennäköisiä mahdollisuuksia koskaan töihin mennä, päästettäisiin eläkkeelle.

Tosiasiahan on kuitenkin se, että tälläkin hetkellä on kortistossa joukko pitkäaikaistyöttömiä, jotka eivät oikeasti ole työkykyisiä. Lääkärintutkimusten jälkeen on moni vuosikausia, kenties jo vuosikymmeniä, työttömyyskortistossa roikutettu ihminen päässyt pois työvoimahallinnon byrokratian rattaista.

Työkyvyttömien kansalaisten paikka ei ole työttömyyskortistossa eikä työttömyystilastoissa. Heille on tässä yhteiskunnassa olemassa toisenlainen tukiverkko. Käymällä läpi näitä asiakkaita Lex Taipaleen mallin mukaisesti, saataisiin paitsi alennettua Mikkelinkin työttömyystilastoja niin myös vapautettua työvoimaviranomaisten työpanosta todellisten työttömien (työkykyisten ja työhaluisten) auttamiseksi. Vähäinen hyöty ei ole myöskään se, että tällainen päätös olisi työkyvyttömän itsensäkin loppuelämään myönteisesti vaikuttava asia.

Käytännön toimenpiteiden aloittamiseksi (eli eläkepäätösten kirjoittavan lääkärin pestaamiseksi) voisi hyvin ottaa mallia niistä kaupungeista, joissa on tällaiseen toimeen on ryhdytty ja siitä hyötyä saatu.

Ei kommentteja: