tiistaina, lokakuuta 31, 2006

Veroja, veroja

Eilinen kaupunginhallituksen kokous kesti iltakahdeksaan asti, niinkuin oli etukäteen sovittukin. Talousarvion ns. ensimmäinen luku pääsi hyvään vauhtiin. Asioista käytiin tässä vaiheessa keskustelua varsin yleisellä tasolla, yksityiskohtaisempi käsittely on tuonnempana.

Ensi vuoden tuloveroprosentista päättäminen on ajankohtaista parin viikon sisällä. Virkamiesesityshän lähtee nyt siitä, että veroa ei tänä vuonna vielä korotettaisi, vaan taloutta koetetaan tasapainottaa muilla keinoin ja ensi vuonna otettaisi mukaan myös veronkorotus.

Mikkelin sd. kunnallisjärjestö otti kantaa asiaan viikko sitten sunnuntaina. Itse kuuluin siihen porukkaan, joka olisi ollut valmis siirtämään korotuksen ensi vuodelle nimenomaan osana muita toimenpiteitä. Demokratian nimissä antoi kunnallisjärjestö kuitenkin kaupunginhallitus- ja valtuustoryhmälle valtuudet "neuvotella" muiden poliittisten ryhmien kanssa korotusmahdollisuudesta jo ensi vuodelle. Sekä kokoomus että keskusta ovat toistuvasti ilmoittaneet, että asia ei heidän mielestään ole tänä syksynä ajankohtainen.

Ymmärrän toki puheet siitä, että korottamalla veroa saataisiin paremmat mahdollisuudet turvata kuntalaisillle tiettyjä palveluita. En vaan näe järkevänä sitä, että veronkorotusta käytetään taikasauvana, jolla saadaan hetkellinen ja näennäinen hyvänolon tunne, sillä kuitenkin ainoa oikea tapa tasapainottaa taloutta on tehdä pitkäjänteistä taloussuunnittelua menoja vähentämällä. Se jos mikä, on kuntalaisten etu.

Puheet siitä, että korotuksella saatava rahamäärä kohdennettaisiin juuri johonkin tiettyyn osaan sosiaali-ja terveyspuolta ovat toki idealistisia, mutta minua kokeneemmatkin kunnallispoliitikot (virkamiehistä puhumattakaan) suhtautuvat tämän onnistumiseen hyvin epäilevästi. Neuvottelut eri ryhmien välillä varmaankin käydään pian ja monet valtuustoryhmistä kokoontuvat ensi sunnuntaina linjaamaan talousarvioasioita. Onneksi myös meillä demareissa on vielä mahdollisuus keskusteluun ja monenlaiseen ajatteluun!

Ei kommentteja: