tiistaina, lokakuuta 10, 2006

Ei väkisin

Eilinen päivä kului vierailulla Kuopiossa. Kuopion kaupunginhallitus oli kutsunut Mikkelin kaupunginhallituksen kylään ja saimme viettää tehokkaan ja antoisan päivän tutustuen Kallaveden ympäröimään kaupunkiin. Näillä vierailuilla on aina sama vaikutus; ne asiat, joita joku toinen kaupunki on saanut vietyä eteenpäin alkavat tuntua meilläkin ihan mahdollisilta. Sen takia onkin hyvä, että mallia muista kaupungeista käydään aina silloin tällöin hakemassa.

Kunta- ja palvelurakenneuudistus puhutti myös kuopiolaisia. Samat ongelmat tuntuvat olevan joka puolella kaupungin koosta riippumatta. Oli mukava huomata, että myös kuopiolaiset olivat ymmärtäneet puitelain ohjaukset samalla tavalla kuin Mikkelin seudullakin on ymmärretty. Puheet pakkoliitoksista ovat turhia, ennemminkin pitäisi keskittää voimavarat siihen,kuinka saadaan kuntien keskeistä yhteistyötä lisättyä siten, että palvelut pystytään turvaamaan koko seudun alueen ihmisille eivätkä kuntarajat olisi palvelujen tuottamisen ja käyttämisen esteinä.

Mahdolliset kuntien yhteenliittymiset tulevat luonnostaan siinä vaiheessa, kun huomataan, että yhdessä tekeminen on niin syvää ja kaiken kattavaa, että ainoastaan joidenkin palvelujen järjestäminen kunnan omina toimintoina ei ole enää järkevää. Mikkelin seudulla ollaan päästy hyvään vauhtiin seudullisessa yhteistyössä eikä sitä vauhtia saa vaarantaa sillä, että suurin kunnista ryhtyy väkisin toisia kuntia itseensä liittämään. Ajattelemattomilla puheilla saadaan enempi vahinkoa kuin hyötyä aikaiseksi ja kenties romutettua hyvin sujunut luottamuksellisten suhteiden rakentaminen seudun kuntien kesken.

Ei kommentteja: