Eilinen kaupunginhallituksen kokous päättyi vasta kahdeksan maissa. Ennen kokousta kuulimme tulosalueitten esittelyt omista ensi vuoden suunnitelmistaan. Ensimmäistä kertaa mukaan oli kutsuttu myös suurimpien lautakuntien puheenjohtajat ja suurin osa olikin paikalle päässyt. Tarkoituksena oli nimenomaan se, että kaikissa lautakunnissa tiedettäisiin toisten lautakuntien paineet ja ymmärrettäisiin kokonaisuus paremmin.
Suurimman roolin esittelyssä sai odotetusti sosiaali- ja terveyssektori. Tulosalueen johtaja Antti Hyvärinen latasi totuttuun tyyliinsä tulemaan aikamoista tekstiä. Itse kyllä pidän siitä, että asioista puhutaan suoraan ja niiden oikeilla nimillä. Näin kenellekään ei pitäisi jäädä epäselväksi se, mistä on kyse.
Suurimmaksi syylliseksi kasvaneisiin sosiaali- ja terveyspuolen menoihin Hyvärinen nimesi "viinan juonnin". Olen valmis uskomaan sen. Vaikka se kuulostaa yksinkertaiselta selitykseltä, tilastot ja asiantuntijat kyllä puhuvat samalla tavalla. Riippumatta siitä, ovatko kyseessä lapset, aikuiset tai vanhukset, sairauksien ja sosiaalimenojen kasvun taustalta löytyy liian usein alkoholi.
Vallitseva tilanne on nyt hyväksyttävä ja hoidettava. Lisäresursseja sosiaali- ja terveystoimeen on löydyttävä, mutta kuitenkin siten, että jokaisessa työpisteessä käytetään (esimiesten) aikaa siihen, että kartoitetaan työn ja tekijöiden kohtaavuus. Kestävää taloudenhoitoa ei ole se, että puuttumatta rakenteisiin aina vaan automaattisesti lisättäisiin henkilöstöä. Se ei ole kenenkään etu.
On selvitettävä, voidaanko toimintatapoja muuttamalla tehostaa työntekoa ja samalla saada kenties entisiin rutiineihin uutta potkua. Selvitystä on tehtävä myös koko kaupungin sisällä siten, että saadaan selville, onko jokainen työntekijä varmasti oikealla paikalla vai olisiko toimipisteen ja työtehtävien vaihdon aika. Tiedän, että kaupungin organisaation sisällä on halukkuutta tehtävien ja toimipisteiden kierrätykseen. Työtehtävien ja työkavereiden vaihto tekee useimmille meistä pelkästään hyvää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti