keskiviikkona, lokakuuta 04, 2006

Vierailu eduskuntaan

Teimme tänään lukiolaisten kanssa opintoretken eduskuntaan. Matka meni hyvin ja oli oikein onnistunut. Meidät otti vastaan SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman, joka ystävällisesti uhrasi aikaansa ja vei meidät ryhmän huoneeseen pieneen keskusteluhetkeen.

Keskustelun ja virvokkeiden nauttimisen jälkeen eduskunnan opas kierrätti meitä talossa ja kertoi mielenkiintoisia asioita. Itse joka kerta talossa vierailtuani jään ihmettelemään rakennuksen kauneutta ja valoisuutta nimenomaan sisätiloissa.

Kello 15.00 pääsimme lehterille seuraamaan täysistuntoa. Oppilaat ihmettelivät sitä hälinää ja kuhinaa, mikä salissa vallitsi. Kansanedustajat kiertelivät ympäri salia ja juttelivat keskenään. Puhemies joutui kehottamaan edustajia paikoilleen ja rauhoittumaan. Omasta näkökulmasta katsottuna, tunnelma salissa oli huomattavasi levottomampi kuin peruskoulun kasiluokkalaisten historiantunnilla. Täysistunto rauhoittui heti ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen, kun suurin osa porukasta poistui paikalta.

Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että suurin osa edustajista oli hoitamassa jotakin tähdellisempää asiaa. Näiden rutiiniasioiden puhuminen ja niiden kuunteleminen tuntitolkulla istuntosalissa vaikuttaa ajan haaskaamiselta. Jokainen edustaja voi kuunnella keskusradiosta puheita omassa työhuoneessaan ja samalla tehdä siellä myös oikeasti töitä.

Mukava kokemus kaiken kaikkiaan. Törmäsin rappusilla poislähtiessä erääseen etelä-savolaiseen kunnanjohtajaan. Hän oli vakuuttunut siitä, että olen ollut katsastamassa tulevaa työpaikkaani. Täytyy kyllä tunnustaa, että tällä visiitillä en ehtinyt paikkoja sillä silmällä katsoa; olin enempi huolestunut siitä, että oppilaat ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kaikki sujui hyvin ja oppilaat olivat kunniaksi opettajilleen.

Ei kommentteja: