maanantaina, lokakuuta 09, 2006

Digiboxi

Aamun Hesarissa oli iso juttu siitä, kuinka Kuntaliitto ja Yle kiistelevät sairaaloiden digisovittimista. Kiista varmaankin jatkuu, sillä niin kaukana osapuolet tuntuvat nyt asiasta olevan. Olen kyllä tässä asiassa sairaanhoitopiirien puolella. Sairaanhoitopiirien kustannukset kasvavat vuosi vuodelta ja osa kasvusta johtuu toimenpiteistä, joita on laeilla säädetty tehtäviksi. Kustannukset siirtyvät suoraan kuntien maksettaviksi ja se tuntuu jokaisen kunnan talousarvioissa. Yhtään enempää lisärasitteita eivät kuntataloudet kaipaa.

Suomalaisissa sairaaloissa on totuttu siihen, että jokaisessa potilashuoneessa on vähintään yksi televisio ja näin tulee olla jatkossakin. Jokainen meistä, joka on sairaalassa joutunut aikaa viettämään tietää, kuinka pitkäksi toipilasvaiheessa aika siellä voi käydä. Television katsominen sängystä käsin auttaa ajan tappamisessa.

Malli, jota Ruotsissa on toteutettu, tulisi ottaa käyttöön meilläkin. Siinä hankitaan laitokselle yhteinen keskusdigisovitin, joka sitten välittää lähetykset analogisina entisiin televisioihin. Tämä ei voi olla niin vaikea ja ylitsepääsemätön ongelma, etteikö sitä voitaisi siististi hoitaa. Epäilen nimittäin, että tiedossa on vielä aikamoisia sähläyksiä kotitalouksissakin ennenkuin ensi vuoden syksyllä jokaisen mummon tai blondin televisioista saadaan "Kauniit ja rohkeat" näkymään.

Ei kommentteja: