maanantaina, lokakuuta 11, 2010

Juosten kustu

Huomenna eduskunnassa käsitellään Kristillisdemokraattien tekemää välikysymystä haja-asutusalueen jätevesiasetuksesta. Sosialidemokraatit ryhmänä eivät ole mukana muiden oppositiopuolueiden kanssa tässä välikysymyksessä, koska meidän mielestä ongelmaa ei ratkaista asetuksen kumoamisella, niinkuin kd:t esittävät.

Tilanne haja-asutusalueella on ollut vesistönsuojelun kannalta vanhanaikainen jo pitkään. Edelliset säädökset ovat 1960-luvulta, joten uudistamista on kaivattu. Nyt käsittelyssä oleva asetus on annettu 2004 eli sellaisessa hallituksessa, jossa demaritkin ovat olleet mukana. Siitä huolimatta sitä voi ja pitää kritisoida.

Asetuksen tekemiseen on alunperinkin liittynyt epäselvyyksiä ja siitä on tehty liian yksniitinen. Ei voi olla niin, että samankaltaiset jätevesimääräykset koskevat kiinteistöjä keskellä peltoa kuin järvien rannoilla olevia rakennuksia. Ei myöskään voi olla niin, että ainoastaan kesäkäytössä olevat mökit ovat samankaltaisten määräysten kohteina kuin vakituisessa käytössä olevat rakennukset.

Suurin vesistöjä kuormittava tekijä on maatalous. Tämän tietävät myös kaikki maatalouden kanssa toimivat. Heitä ei ole kuitenkaan tarpeen ainoastaan syyllistää, vaan enemmänkin on ohjattava valtion maataloudelle maksamista ympäristötuista sellaiseen toimintaan tiloilla, joilla on todellista vaikuttavuutta ympäristön ja etenkin vesien suojelun kannalta.

Jo nyt asetuksella on mahdollisuus saada poikkeuslupia sen vaatimuksista ja hallituksen korjaava esitys huomenna lisää poikkeuksen mahdollisuutta entisestään. Mielestäni laki ei kuitenkaan voi olla sellainen, että se toimii oikeudenmukaisesti ja järkevästi ainoastaan silloin, kun ihminen osaa hakea poikkeuslupaa.

Olen saanut tehtäväkseni valmistella ja käyttää meidän huomisen ryhmäpuheenvuoron aiheesta, joten siksikin olen nyt erityisen viehättynyt tähän problematiikkaan. Asetus sinänsä ja sen muutosesitys eivät kuitenkaan korjaa niitä ongelmia, joita haja-asutusalueen jätehuoltoon liittyy. Puhdas vesi on meidän kaikkien suomalaisten etu, mutta myös velvoillisuus se sellaisena pitää.

Tämä asetus on ns. juosten kustu, eikä edesauta sille alunperin asetettua tavoitetta. Sen ovat huomanneet jo kymmenettuhannet suomalaiset, jotka tähän ovat joutuneet törmäämään omassa elämässään.

Ei kommentteja: