sunnuntaina, lokakuuta 10, 2010

Kahdella jakkaralla keikkujat

Vaalien läheisyys aiheuttaa hallituspuolueissa tutinaa. Se onkin hyvä, sillä mitään muuta hallituksen suunnassa ei nyt näytä tapahtuvankaan. Sekä Kokoomus että Keskusta tuntuvat toteuttavan vanhaa viisautta; Kun ei tee mitään, ei tee virheitäkään. Ikävää vaan, että näin ei voi toimia vastuullisena hallituspuolueena.

Ministeri Holmlund (kok.) on tuonut esityksen kerjäämisen kieltämisestä lailla. Sitä ovat julkisesti kannattaneet ainakin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ravi ja Zyskovitz. Ulkoministeri Stubb (kok.) kiiruhti eilen olemaan asiasta eri mieltä.

Kokoomuksen kahden jakkaran linjaukset ovat selkeästi lisääntyneet mitä lähemmäksi vaaleja mennään. Kantaa on otettu niin ruotsin kielen opiskeluun kuin sukupuolineutraaliin avioliittoon samalla tekniikalla. Ei siis ihme, että kansalaiset eivät tiedä puolueen ns. virallista linjaa, kun sitä eivät tiedä tai siitä ei välitetä edes oman puolueen sisälläkään.

Keskustalainen ympäristöministeri Lehtomäki on joutunut myrskyn silmään jätevesiasetuksensa kanssa. Ainakin ministeri Väyrynen ja lukuisat kepulaiset kansanedustajat ovat julkisesti irtaantuneet asetuksen hengestä.

Keskustan varapuheenjohtajisto otti eilen tiedotteellaan kantaa peruskoulun tuntijakoa käsittelevään esitykseen ja ilmoittivat, että sen valmistelu tulee pysäyttää ja ainakin siirtää seuraavalle hallitukselle. Asia on kuitenkin keskustajohtoisen hallituksen valmistelema ja saman hallituksen kokoomuslainen ministeri on tietenkin ihan toista mieltä.

Tässä muutama esimerkki kahden jakkaran politiikasta. Tarkoituksena tällaisella toiminnalla on saada sekä asiaa kannattavien että sitä vastustavien äänet omalle puolueelle. Populismia parhaimillaan. Sitä kaikkein eniten harjoittaneet hallituspuolue Vihreät ovat niin omaa luokkaansa ja ylivertaisia, että he eivät tähän tekstiin esimerkeillään edes mahdu.

Kun tällaista toimintaa uskaltaa kritisoida, saa pian niskaansa arvostelijat siitä, että "tottakai puolueeseen pitää mahtua erilaisia näkemyksiä" ja että "on vain hyvä, että joku uskaltaa kritisoida omaakin puoluetta" tai että "meidän puolueessa ei vaadita tasapäisyyttä". Aivan niin, mutta puolueen ohjelmat ja tavoitteet tehdään joka tasolla yhdessä ja niihin, usein kompromisseihinkin, tulee jokaisen sitoutua.

Moitittavaa mielestäni onkin se, että ihmisiä tietoisesti puolueiden taholta harhautetaan kuvittelemaan jotakin muuta, kuin mihin puolueen virallinen linja sitä oikeuttaa toimimaan. Kahdella jakkaralla keikkujalle käy loppujen lopuksi aina yhtä huonosti kuin pienille pojille, jotka opettelevat ajamaan tankopyörällä.

Ei kommentteja: