perjantaina, lokakuuta 01, 2010

Pyytämättä ja yllättäen

Saimme sähköposteihimme joku ilta tällä viikolla yllättävän viestin palkkiotoimikunnalta, jossa todettiin, että kansanedustajien palkkioita tullaan korottamaan. Ensimmäinen korotus 88 euroa miinus verot tulee tällä vaalikaudella ja toinen (muistaakseni n. 500 euroa) ensi vaalikaudella toukokuusta alkaen.

Asiasta on jälleen noussut valtava paheksunta ja häly. Pääasiallinen viesti raivostuneilla kansalaisilla on ollut se, että kansanedustajat ovat rikollisia, tyhmiä, ahneita, röyhkeitä ja käyttävät kunnon veronmaksajien rahoja väärin omien palkkojensa korottamiseen.

Mielipiteenvapaus on (onneksi) jokaisella, mutta välillä palaute tuntuu kohtuuttomalta, kun otetaan huomioon se, että edustajat eivät todellakaan päätä palkkioistaan itse ja toisaaalta, miksi kansanedustajan työ olisi jotenkin vähemmän perustellusti veronmaksajien rahoista maksettavaa kuin muiden julkisen sektorin työntekijöiden työ?

Työntekijöiden palkkakehitys on Suomessa tarkoin vartioidusti nouseva, tätä varten meillä on mm. ammattiyhdistysliike, joka käy neuvotteluja vuosittaisista palkantarkistuksista työnantajajärjestöjenn kanssa. Kansanedustajien palkkiota ei ole tarkistettu pariin vuoteen ja siksi yhdellä kertaa tehtävä korotus ensi vaalikaudella tuntuu isolta.

Kun vertaillaan suomalaisia palkkoja, voidaan todeta, että kansanedustaja palkkioineen jää jälkeen mm. kuntien lääkäreiden ja johtajien palkoista. Kokonaan toinen asia on sitten se, mikä olisi kansanedustajalle sopiva palkkataso? Itse olen ollut jo ennen omaa eduskuntakauttani sitä mieltä, että työmies on palkkansa ansainnut, mutta kansan palvelijana ei kukaan toimi rahan vuoksi.

Ei kommentteja: