perjantaina, lokakuuta 08, 2010

Onnistunutta edunvalvontaa?

Maanantaina tuli vihdoin ympäristöministeriöstä tieto, jota Etelä-Savossa on odotettu pitkään. Maakuntakaavamme, jonka maakuntavaltuusto on yksimielisesti aikoinaan hyväksynyt, on ollut ministeriön vahvistettavana jo kuukausitolkulla. Ongelmallista ministeriön näkökulmasta on ollut kaavamerkinnät ns. suurkauppojen osalta. Meillä Etelä-Savossa ei tällaista ongelmaa ole tiedostettu.

Kaavassamme oli kuusi merkintää, jokaisen kaupungin (Pieksämäki, Savonlinna ja Mikkeli)liepeillä 1- 2 ja lisäksi keskellä maakuntaa Juvalla yksi. Ministeri Vapaavuori pyyhkäisi näistä kuudesta neljä merkintää pois ja jäljelle jäi ainoastaan Mikkelin toinen ja Savonlinnan toinen kaavamerkintä.

Eniten harmissaan ovat tietysti Pieksämäen suunnan ihmiset. Heidän suurkaupan hankkeensa on ollut valmistelussa jo vuosia ja tarkoituksena on ollut saada seudulle tuhat uutta työpaikkaa menetettyjen valtionkin työpaikkojen tilalle. Suunnitelmien mukaan, kauppakeskus rakennettaisii Naiskankaalle, kahden kilometrin päähän keskustasta.

Olen nähnyt havainnekuvat alueesta ja siitä, kuinka koko kaupungin keskustan rakenne ja painopiste siirtyisi ketjumaisesti kohti Naiskangasta, johon tulisi vetovoimainen iso liikekeskittymä. Ostovoimaa itäisessä Suomessa tiedetään olevan, tärkeää olisi saada säilymään ostosrahatkin omassa maakunnassa.

Prosessissa ihmettelen eniten sitä, kuinka onnetonta on meidän maakunnan kokoomuslainen edunvalvonta. Kokoomuksen kansanedustajat ovat avainasemassa vaikuttaakseen omaan ministeriinsä, jälkikäteen on asiaa aivan turha ihmetellä ja kysellä. Eri asia onkin sitten se, mikäli näitä hankkeita ei oltaisi aidosti haluttukaan viedä eteenpäin. Tällaistakin epäilyä on etenkin Pieksämäen suunnasta kuulunut, itse en ota siihen kantaa.

Kirjoitin aiheesta tämä viikon Vapauden kolumnissanikin; nyt joku tutkiva journalisti voisi selvittää, keitä toimijoita on näiden kaavamerkinnän säilyttäneiden kaupan yksiköiden takana niin Mikkelissä kuin Savonlinnassakin ja kuinka he ovat voineet onnistua lobbauksessaan paremmin kuin esim. Kokoomuksen eduskuntaryhmän mikkeliläinen varapuheenjohtaja.

Ei kommentteja: